Fevia Memorandum on tour: de Ronde van België

27.05.2024

De verkiezingen staan voor de deur. Wie zal de komende vier jaar de toekomst van de Belgische industrie mee vormgeven en de belangen van onze voedingsbedrijven behartigen? Fevia doet de Ronde van België en bezoekt samen met politici voedingsbedrijven over het hele land. Van Agristo in Wielsbeke naar Moulins de Statte in Huy. De vele mogelijkheden en bezorgdheden van de voedingsbedrijven lieten hun indruk na. Beste beleidsmakers, let’s spice up your politics!

Vooruit, naar Agristo

We beginnen onze Ronde van België in het West-Vlaamse Wielsbeke, waar een delegatie van Vooruit hartelijk ontvangen werd bij familiebedrijf Agristo. Bij de producent van diepgevroren aardappelproducten gingen we met hen in gesprek over de voeding en het talent van morgen. Wist je dat de Belgische voedingsindustrie de grootste industriële werkgever van ons land is, met meer dan 102.000 jobs? Helaas verloopt de zoektocht naar gemotiveerde food heroes niet altijd even vlot, met zo’n 5.500 openstaande vacatures per dag.

Melissa Depraetere onthoudt: “De voedingsbedrijven in Vlaanderen bieden veel jobs aan, maar talent vinden is niet altijd gemakkelijk. Hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk? Met Vooruit vinden we dat werken moet lonen.”

Open VLD bij Pomuni Frozen

Vanuit het westen van het land trekken we met een delegatie van Open VLD richting het oosten, naar Pomuni in Ranst, waar we in de aardappelbusiness blijven. Het familiebedrijf maakt al vier generaties lang aardappelproducten in alle mogelijke vormen en smaken en levert aan retailers, groothandels en foodservices. Sinds 2023 mag het zich trots “Factory of the Future” noemen omwille van zijn inspanningen op het vlak van innovatie en digitalisatie. Ondanks hun ambitieuze en toekomstgerichte houding, blijft het een spreidstand tussen stijgende kosten, beperkte marges en noodzakelijke investeringen. De wil is er, maar een stabiel en coherent beleid is nodig om verder te bouwen aan de toekomst.

Tom Ongena vat samen: “Onze bedrijven willen investeren in de toekomst, maar daarvoor moet het beleid ook in hen investeren. Er is nood aan een stabiel en coherent beleid, aan minder regeltjes en meer rechtszekerheid, en aan een gelijk speelveld met andere landen.”

Les Engagés bij Moulins de Statte

We vervolgen onze Ronde met een delegatie van Les Engagés en zakken af naar het zuidelijke Huy in Luik. We bezoeken er een maalderij die al bestaat sinds 1857, Les Moulins de Statte. Zij draaien al even mee, maar hoe bieden we hen ook toekomstperspectief? Er is nood aan een echt, toekomstgericht industriebeleid dat het concurrentievermogen versterkt door de arbeids- en energiekosten te verlagen, en de belastingdruk en de administratieve lasten en traagheid te verminderen. 

Olivier de Wasseige vat hun bezorgdheden samen: “Het is hoog tijd om enerzijds de optimale voorwaarden te creëren voor onze industrie, maar anderzijds ook het imago van ondernemerschap te verbeteren. Dat zal de welvaart in Wallonië alleen maar ten goede komen!”

PS bij Food n’Joy

We trekken westwaarts met een delegatie van de PS richting Moeskroen in Henegouwen, waar Food n’Joy gevestigd is, een familiebedrijf met een passie voor innovatie, kwaliteit en… samenwerken! Zo investeren ze in jong talent, zij bieden een frisse blik en vormen de perfecte match met ervaren medewerkers. De voedingsindustrie is een essentiële sector die veel innoveert, investeert, mensen tewerkstelt en het verschil kan maken. Ook de samenwerking met een sterke voedingsindustrie is cruciaal om samen de voeding van morgen te garanderen en de uitdagingen van onze samenleving aan te gaan. 

Bruno Lefebvre: “Bedrijven en werknemers hebben elkaar nodig om samen welvaart te creëren. Zo moeten ook overheden en bedrijven samenwerken als partners op basis van vertrouwen, in het belang van iedereen.”

Groen bij Ardo

We zetten koers richting het noorden, en houden halt in het West-Vlaamse Ardooie, waar we de cirkel rondmaken bij Ardo met een delegatie van Groen. De diepvriesproducent produceert groenten, kruiden en fruit met speciale aandacht voor hun klimaat- en watervoetafdruk. Ze zetten bijvoorbeeld in op circulair watergebruik, regeneratieve landbouw en zonne-energie. Toch zijn die inspanningen nog niet voldoende. Het zijn moeilijke tijden: Ardo ziet 15% van haar landbouwgrondstoffen verdampen door de extreme weersomstandigheden. Hun verzoek? Duurzaam ondernemen moet nog eenvoudiger, door het kluwen aan regels te vereenvoudigen.

Jeremie Vaneeckhout: “Onze bedrijven hebben nood aan een eerlijk klimaatbeleid dat voldoende perspectief biedt voor lokale, duurzame, grond- en seizoensgebonden arbeid.”