Fevia reageert op aankondiging invoerheffing van Amerikaanse president Trump
De Amerikaanse president Trump kondigt een invoerheffing aan van 20% voor producten uit de Europese Unie. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven, betreurt de contraproductieve maatregel, maar wijst er tegelijkertijd op dat Belgische voedingsbedrijven mondiaal exporteren en zich ook aan deze nieuwe ontwikkeling zullen aanpassen.
Bart Buysse, CEO van Fevia: “Internationale handel is een belangrijke levensader voor de Belgische voedingsindustrie. Een tarievenoorlog beschadigt onze handelsrelatie met de Verenigde Staten en verstoort de mondiale handel. We roepen de EU op om te streven naar een de-escalatie van dit handelsconflict, om de handel binnen de Europese interne markt te versterken en om handelsafspraken te maken met nieuwe partners.”
Stand van zaken
De Verenigde Staten voert een universele heffing van 10% op. Producten uit de Europese Unie worden daarbovenop nog eens belast met een ‘wederkerige’ invoerheffing van 20%. Het basistarief gaat in op 5 april, het Europees tarief op 9 april.
Bier wordt opgenomen in dezelfde categorie als staal en aluminium, waar er sprake is van een invoerheffing van 25%. Dit tarief gaat in op 4 april.
Later zouden er nog maatregelen volgen voor landbouwproducten.
Internationaal ondernemen is van vitaal belang
“Dit is geen goed nieuws”, begint CEO Bart Buysse. “De internationale handel is van vitaal belang voor Belgische voedingsbedrijven. Met een omzet van 82,9 miljard euro in 2024, waarvan 39,6 miljard uit export (47,7%), is de Belgische voedingsindustrie een echte wereldspeler. De voedingsindustrie werkt met een mondiale keten van sourcing, productie en distributie. Deze keten wordt nu als gevolg van het Amerikaanse beleid verstoord.
In 2024 exporteerden Belgische voedingsbedrijven voor 1 miljard euro omzet naar de Verenigde Staten, onze eerste verre exportmarkt na het Verenigd Koninkrijk, dat goed is voor 3,8 miljard euro. Amerikanen zijn dol op onze Belgische frietjes, diepvriesgroenten, wafels en chocolade. Onze voedingsbedrijven voeren voornamelijk granen en zaden en vis als grondstof uit de VS in.

“De invoerheffingen die boven het hoofd hangen van Belgische voedingsbedrijven, zorgt voor de nodige nervositeit. Met 20% extra invoerheffingen, dreigen onze bedrijven hun concurrentiekracht op de Amerikaanse markt te verliezen. Bovendien zullen de tarieven de kosten aan beide zijden verhogen en uiteindelijk zowel bedrijven, boeren als consumenten benadelen”, aldus onze CEO.
“We roepen Europa op om het hoofd koel te houden. De EU moet alles in het werk stellen om het conflict niet verder te laten ontaarden. Tegelijk is het aan Europa om te bekijken wat het beste tegenoffensief is. Als deze situatie zich doorzet, moeten we naar de toekomst mogelijks meer inzetten op andere afzetmarkten.”
Versterken van de interne markt
Europa is een belangrijke markt voor onze industrie: driekwart van onze Belgische export blijft binnen de Europese Unie. Het merendeel gaat naar onze buurlanden, maar ook Italië, Spanje en Polen zijn belangrijke exportmarkten.
Helaas verstoren protectionistische maatregelen en de versoepeling van de Europese staatsteunregels de interne markt. Zeker nu de internationale handel onder druk staat, moeten we binnen Europa kansen creëren voor onze industrie. Fevia pleit daarom voor striktere staatsteunregels op Europees niveau en het verbieden van nationale protectionistische maatregels.
Lees meer over ‘Europa heeft nood aan een verenigd handelsbeleid’
Europa, maar ook de Belgische en regionale overheden moeten er bovendien meer dan ooit voor te zorgen dat de competitiviteit van onze (voedings)bedrijven aanzienlijk wordt versterkt. We vragen hen onder meer om niet aan goldplating te doen en om dringend werk te maken van een ambitieus industrieel beleid.
Nieuwe partnerschappen verkennen en afsluiten
Een kwart van onze export is bestemd voor landen buiten de EU, waar het groeipotentieel het grootst is. Voor Fevia zijn akkoorden met strategische partners concrete hefbomen om onze export te ondersteunen en de toegang tot grondstoffen te verzekeren.
We roepen Europa op om actief werk te maken van evenwichtige handelsakkoorden en nieuwe samenwerkingen, om zo onze concurrentiekracht te versterken en onze positie in de wereldhandel te behouden.