Artificiële intelligentie wordt niet alleen toegepast in de technologische wereld of gezondheidssector. De algoritmes doen ook z’n intrede in de voedingsindustrie. En zo ook bij Puratos, specialist in bakkerij-, patisserie- en chocoladeproducten. Via AI onderzoekt Puratos hoe ze de enzymproductie kan optimaliseren.
Goed op weg naar industrie 4.0
Puratos viert dit jaar haar 100ste verjaardag. Het familiebedrijf, dat begon in een Belgische garage met de visie om het leven van bakkers en banketbakkers te vereenvoudigen, is uitgegroeid tot een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van ingrediënten. In 1994 richtte Puratos een vestiging op in Andenne waar ze enzymen, gistextracten en zuurdesem vervaardigen. Bij elke nieuwe investering onderzoekt het bedrijf welke digitale mogelijkheden hieraan gekoppeld kunnen worden. Zo wil de fabriek in Andenne performanter worden en evolueren naar een toonbeeld van de industrie 4.0.
De R&D-afdeling afdeling onderzoekt, in samenwerking met Dataroots, hoe je via AI-toepassingen de productie van enzymen kunt optimaliseren. Dat zijn levende micro-organismen die via fermentatie de versheid of textuur van een brood of gebakje bepalen. Dit onderzoek is een werk van lange adem natuurlijk. Om je een beeld te geven van hoe complex zo’n proces wel niet is: de enzymproductie wordt beïnvloed door maar liefst 150 parameters.
Gepersonaliseerd brood dankzij slimme technologie
Met de financiële steun van Digital Wallonia, een organisatie dat Waalse bedrijven ondersteunt tijdens hun digitale transformatie, kon het R&D-team 5 hypothesen uittesten. En één van die hypothesen was een succes. Het aanpassen van één van de 150 parameters, leverde een positieve invloed op de fermentatiecyclus van de enzymen. Maar die parameter wordt uiteraard geheim gehouden!
Al een eeuw lang zet Puratos zich in voor innovatie. Het bedrijf werd dan ook beroemd met haar revolutionaire broodverbeteraar T500. Dankzij baanbrekend werk volgde twintig jaar later haar opvolger, de S500. Momenteel is Puratos ook een app aan het uittesten waarbij Europese supermarkten kunnen kiezen met welke meel of granen ze hun brood willen maken. Niet de bakker, maar de computer moet dat brood maken, en dat dankzij de slimme technologie dat achter de app schuilt. Op basis van 100 recepten die werden ingevoerd, kan een computer dus zelf aan de slag met het maken van gepersonaliseerd brood.
Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen