Er is eindelijk een akkoord bereikt over de omzetting van de Corporate Sustainability Reporting Directive. Op donderdag 28 november 2024 is het wetsontwerp goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Nu is het aan de overheid om het bedrijfsleven optimaal te ondersteunen.
De omzetting stond gepland voor de zomer van 2024. Aangezien beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 medewerkers al in 2025 CSRD-compliant moeten zijn, komt de tekst laat. Wel brengt de goedkeuring eindelijk de nodige zekerheid om van start te kunnen gaan met de implementatie.
Dat de werkzaamheden rond de tekst zijn afgerond, is dus een stap in de goede richting. Het is belangrijk dat nu ook de overheid zijn rol opneemt naar de bedrijven toe. Adequate ondersteuning van de overheid zal bedrijven, groot en klein, helpen om succesvol en met zo min mogelijk lasten aan die nieuwe verplichtingen te voldoen.
Een evenwichtige tekst, maar nog veel uitdagingen
De omgezette tekst ligt dichtbij de Europese tekst. Naar schatting vallen zo’n 50 tot 70 voedingsverwerkende bedrijven onder het wettelijke kader van de CSRD. Die bedrijven zullen een aanzienlijke hoeveelheid ESG-informatie moeten publiceren (d.w.z. niet-financiële informatie met betrekking tot de activiteiten van het bedrijf).
Het parlement voegde enkele amendementen toe om kmo’s beter te beschermen. Hoewel kmo’s niet rechtstreeks onder de wetgeving vallen, voelen zij indirect de gevolgen van deze nieuwe wetgeving. CSRD-plichtige bedrijven hebben gegevens nodig hebben om aan hun eigen verplichtingen te voldoen. Hiervoor kloppen zij aan bij hun klanten of leveranciers, ook de KMO’s. De aangenomen amendementen verplichten de grote spelers om ervoor te zorgen dat hun verzoeken om informatie aan kmo’s binnen de perken blijven en overeenkomen met de datapunten gespecifieerd in de Voluntary Reporting Standards for SMEs van EFRAG.
De omzetting is gebeurd zonder al te veel goldplating en werd aangevuld met amendementen die de kmo’s beschermen. Desondanks blijven de nieuwe verplichtingen voor de meeste van onze bedrijven een heus titanenwerk.
Volgens een recente studie van investeringsbank Degroof Petercam draaien de belangrijkste uitdagingen in verband met ESG-rapportage rond drie thema’s: de efficiënte verzameling van gegevens, het personeel dat die gegevens moet verzamelen en de duidelijkheid van de wetgeving.
Zowel de overheid en de sectorfederaties hebben een belangrijke rol te spelen bij de ondersteuning van de bedrijven. Fevia organiseert dan ook regelmatig webinars rond dit thema. De volgende rond datamanagement staat gepland voor 10 December.