(H)eerlijk duurzame chocolade van Guylian

20.08.2024

Geniet jij ook graag van een heerlijk Belgisch chocolaatje dat ook “eerlijk” is? Chocoladefabrikant Guylian - ja, die van de zeevruchtenpralines - legt de duurzaamheidslat erg hoog en werkt niet alleen circulair en CO2-neutraal, maar zet ook in op hernieuwbare energie én faire grondstoffen.

​​​

Al sinds 1958 staat de Belgische chocoladeproducent Guylian in binnen- en buitenland bekend om zijn hoogwaardige chocoladecreaties, waarvan de zeevruchten het (zee)paradepaardje zijn. Het merk kreeg in 2022 niet alleen een facelift, maar koos ook op duurzaamheidsvlak resoluut voor de weg vooruit. 

Eerlijke cacao

De belangrijkste grondstof voor chocolade, cacao, kan helaas niet lokaal geproduceerd worden. Guylian koopt cacao aan in West-Afrika, maar kiest 100% voor cacao mét Fairtrade label. Dat betekent dat de cacaoboeren een minimumprijs en premie krijgen voor hun product. Bovendien kiest Guylian ervoor om alleen natuurlijke ingrediënten te gebruiken, en staat er geen palmolie of soja in de ingrediëntenlijst. Zo vermijdt Guylian mee te werken aan ontbossing en het verdwijnen van de biodiversiteit. Van bij het prille begin gebruikt de Sint-Niklase producent evenmin bewaar- of kleurstoffen in de chocolaatjes. 

Recycleerbare verpakking

Bij Guylian gaan ze nog enkele stappen verder om hun duurzaamheidsinspanningen op alle vlakken door te trekken. Door het productieproces te optimaliseren klokt Guylian momenteel af op amper 0,1% food waste, maar dat moet binnenkort 0% worden. Sinds 2022 zijn ook alle chocoladeverpakkingen 100% recycleerbaar, wat zich vertaalt in 30 ton plastic minder per jaar. 

CO2-neutrale chocolade 

Ook voor het klimaat doen ze bij Guylian hun uiterste best om het verschil te maken. Niet alleen wordt er 67% minder water gebruikt dan 5 jaar geleden, sinds 2022 is alle elektriciteit hernieuwbaar en wordt resterende CO2-uitstoot gecompenseerd met groenestroomcertificaten, verbonden met een bosbehoudproject in Brazilië. Daarom werd Guylian beloond met het CO2-neutraal label van CO2logic. 

Door inspanningen te leveren op vlak van klimaat en energie, watervoetafdruk, verpakkingen, circulariteit én een duurzame toeleveringsketen toont Guylian dat de duurzaamheidsroadmap van Fevia perfect in de praktijk om te zetten is. Dat verdient een zeevruchtje!

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Duurzaamheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks