Verpakkingen spelen een belangrijke rol in het vers en veilig houden van onze voeding en dranken. Tegelijk is de uitdaging om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld door verpakkingsmateriaal binnen de verpakkingsketen te houden. Net dat doet Danone met een gloednieuwe innovatie “made in Rotselaar”! De Factory of The Future winnaar stelt met veel trots het eerste yoghurtpotje met 30% gerecycleerd plastic (rPET) voor.
Meer recycleren met rPET
Net als voor flessen water, kan je gerecycleerd plastic gebruiken voor yoghurtpotjes. Het is zelfs een milieuvriendelijkere optie dan glazen potten. Nathalie Guillaume, Corporate Affairs & Sustainability Director Danone BeLux, legt uit: "Gerecycleerde PET-verpakkingen hebben een lagere CO2-voetafdruk dan verpakkingen die gemaakt zijn van nieuw plastic of glas. Met het nieuwe Light & Free Fruit-potje stimuleren we het hergebruik van plastic. rPET biedt een goede verpakkingskwaliteit én het draagt bij aan de circulariteit.”
Isabelle Maillot, Research & Innovation Packaging Director bij Danone Europe vertelt meer over de samenstelling van de verpakking: “Het Light & Free Fruit-potje is het resultaat van innovatie. We gebruiken niet langer het hardere polystyreen (PS), maar wel PET, dat in een gesloten circuit kan worden gerecycleerd. PET is momenteel namelijk de enige kunststof in de Europese Unie die op grote schaal kan worden gerecycleerd tot plastic verpakking van levensmiddelenkwaliteit.”
Naar 100% herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar
Tegen 2025 zijn alle Danone-verpakkingen ontworpen volgens de principes van de circulaire economie. Dit betekent dat ze allemaal, zonder uitzondering, recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Plastic voor eenmalig gebruik, zoals de plastic lepels die bij sommige producten worden geleverd, voldoet hier niet aan en is bijna volledig uit het aanbod verdwenen.
Samen met haar partners zet Danone sterk in op het complexe proces om oplossingen te vinden voor alle onderdelen van haar verpakkingen. De producent van Actimel-flesjes is al sinds 1960 gevestigd in Rotselaar. Het flesje Actimel bevat nu de helft minder plastic dan toen het in 1994 in Rotselaar werd gelanceerd, wat bijdraagt tot de vermindering van de CO2-uitstoot. In België is het flesje altijd al recycleerbaar geweest via de PMD-zak en vindt het een tweede leven in buizen, pallets, kratten of dozen.