La Lorraine en partners bouwen aan lokale broodketen

07.11.2024

Gaan we samen voor nog meer lekker lokaal? La Lorraine Bakery Group en Delhaize slaan de handen in elkaar voor een duurzamer broodassortiment. Het brood wordt gemaakt met regeneratieve tarwe die leidt tot een CO2-reductie tot 40%. Het gaat hier om een brede ketensamenwerking tussen Delhaize, La Lorraine Bakery Group, Paniflower en Arvesta. Zo evolueren we samen naar een robuuster en meer duurzaam voedselsysteem.

 

Traditioneel brood met lokale regeneratieve tarwe 

La Lorraine Bakery Group is een Belgisch familiebedrijf met 85 jaar ervaring in de maalderij- en bakkerijsector. Samen met haar ketenpartners bakken ze aan een duurzame toekomst. Het broodassortiment ‘Rustik’ wordt voortaan gemaakt met regeneratieve tarwe. Hierdoor hebben deze broden een CO2-voetafdruk die tot 40% lager is dan brood gemaakt van conventionele tarwe.

De ‘Rustik’ broden staan bekend voor hun smaak door het gebruik van Belgisch meel, zuurdesem en een lange rusttijd. Het deeg wordt met de hand gekneed en de broden worden gebakken op steen. 

Belgisch partnerschap

De tarwe wordt lokaal geteeld door boeren die regeneratieve landbouwpraktijken toepassen. De tarwe wordt vervolgens gemalen door Paniflower, een meelfabriek in Antwerpen, waarna La Lorraine Bakery Group het meel gebruikt voor de productie van de “Rustik” broden in haar verse bakkerijvestiging, exclusief voor Delhaize. Hierdoor kan Delhaize consumenten een lokaal en duurzamer brood aanbieden met een positief effect op de gezondheid van de landbouwgronden en dus een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk.

Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group & Paniflower: “De kwaliteit van onze bakkerijproducten hangt af van de kwaliteit van de tarwe, en die kwaliteit kan alleen een gezonde planeet ons bieden. Tarwebloem is onze belangrijkste grondstof, en daarom is het overschakelen op regeneratieve landbouwpraktijken voor tarwe een must om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, de lokale landbouw een duurzame toekomst te verzekeren én de kwaliteit van onze bakkerijproducten verder te verbeteren.”

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw is de sleutel tot een gezondere bodem dat leidt tot een CO2-reductie. Landbouwexpert Arvesta begeleidt boeren bij het kiezen van de meest geschikte duurzame landbouwpraktijken, een geauditeerd certificeringsmodel en een eerlijke vergoeding voor de boeren. 

Overstappen op regeneratieve landbouw betekent voor boeren het toepassen van nieuwe technieken en technologieën, wat in het begin kan leiden tot hogere kosten of lagere opbrengsten. Om de overstap te stimuleren, biedt het partnerschap een aanvullend beloningsmodel voor deelnemende boeren.

De Belgische voedingsindustrie zet zich in voor een duurzamere toeleveringsketen.
Naar onze doelstellingen en andere initiatieven