Vlaamse regering lanceert actieplan industrie
17.03.2025 Nieuws

Vlaamse regering lanceert actieplan industrie: en nu aan de slag!

Fevia Vlaanderen ziet via het Vlaams industrieforum toe op concrete uitwerking en snelheid van uitvoering

Vlaamse regering lanceert actieplan industrie

Met de lancering van een geïntegreerd actieplan voor de industrie in Vlaanderen onderstreept de Vlaamse regering het strategische belang van een sterke industrie als ruggengraat voor de economie en fundament van de Vlaamse welvaart. Het industrieplan vertrekt van de prioriteiten die in overleg met de vier grootste Vlaamse industriefederaties – waaronder Fevia Vlaanderen – zijn aangeduid en zet deze om in zo’n 90 concrete acties op korte en middellange termijn. Het actieplan is vandaag voorgesteld tijdens een bijeenkomst en werkbezoek van het Vlaams industrieforum, het structureel overlegplatform tussen de Vlaamse regering en de industriële sectorfederaties, bij Soudal in Turnhout, een wereldspeler in chemische bouw- en isolatieproducten. 

Het geïntegreerd actieplan voor de Vlaamse industrie zet in op zeven prioritaire actiedomeinen: innovatie, de industrie ondersteunen richting decarbonisatie, een pragmatisch omgevingsbeleid en de transitie naar een circulaire economie, talent, infrastructuur, de bescherming van de internationale concurrentiekracht en een gealigneerd industriebeleid met het federale en Europese niveau voor lagere energiekosten en het proactief verdedigen van de Vlaamse industriële belangen in Europa.

Dynamisch beleidsinstrument

Voor elk van deze beleidsthema’s zijn in totaal een 90-tal concrete actiepunten gedefinieerd die zullen worden opgevolgd en zo nodig bijgestuurd binnen het Vlaams industrieforum, waar de Vlaamse regering de industriestrategie afstemt met de betrokken industriefederaties Agoria Vlaanderen (technologie), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), Fedustria (hout, textiel en meubel) en Fevia Vlaanderen (voeding). Op die manier zal het actieplan voor de Vlaamse industrie een dynamisch beleidsinstrument zijn dat flexibel inspeelt op de snel veranderende economische en geopolitieke realiteit. Prioriteiten kunnen wijzigen en acties kunnen worden aangevuld.

Competitiviteit, technologieneutraliteit en geen goldplating

Drie belangrijke basisprincipes staan centraal. De verbetering van de competitiviteit van de Vlaamse industrie in een internationale context vormt de leidraad bij elke beleidsmaatregel. Een technologieneutrale aanpak, in het bijzonder in de energie- en klimaattransitie, biedt bedrijven een maximale flexibiliteit wat betreft technologiekeuzes, zodat met de juiste randvoorwaarden de beste technologieën zich kunnen ontwikkelen en opschalen. Daarnaast bekrachtigt dit actieplan het principe van ‘no goldplating’, waarbij de Vlaamse overheid niet strenger is of sneller gaat dan wat Europa voorschrijft.

Blikvangers in het actieplan zijn onder meer het versterken van innovatiesteun en een nauwere samenwerking tussen strategische onderzoekscentra en de industrie, een gecoördineerd beleid met de federale regering voor competitieve energiekosten, de inzet van diverse financieringsinstrumenten voor klimaatinvesteringen, het stroomlijnen van vergunningsprocedures en het wegnemen van drempels voor het hergebruik van grondstoffen in een circulaire economie, het stimuleren van STEM-opleidingen en werkplekleren en de opwaardering van technische en beroepsgerichte studierichtingen, de verdere uitbouw van de havens als industriehubs en het verhogen van de internationale weerbaarheid via strategische handelsakkoorden en een verscherpte controle op import.

Deze Vlaamse regering neemt de industrie serieus en erkent de immense uitdagingen waarmee onze bedrijven geconfronteerd worden. Dit actieplan is een sterk engagement om de industrie te ondersteunen met specifieke aandacht voor een gunstiger investeringsklimaat, lagere energiekosten en een betere bescherming van de internationale concurrentiekracht. Het komt er nu op aan de klemtoon te leggen op de eerste lettergreep: actie. In een wereld die razendsnel verandert, moet Vlaanderen zonder dralen werk maken van een attractief en assertief industriebeleid. Via het Vlaams industrieforum zullen we kort op de bal spelen om de voortgang van de actiepunten nauwgezet op te volgen en de prioriteiten indien nodig bij te sturen, in functie van de geopolitieke ontwikkelingen. Zo zorgen we er samen voor dat industriebedrijven hier kunnen blijven produceren, innoveren en jobs creëren. 

Agoria Vlaanderen (technologie), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), Fedustria (hout, textiel en meubel) en Fevia Vlaanderen (voeding)

De Vlaamse Regering slaat de handen in elkaar met de industriefederaties om de industrie de ruimte te geven om te kunnen ondernemen en produceren. Samen gaan we voor een veerkrachtige en toekomstbestendige Vlaamse industrie. Dat is niet enkel essentieel voor onze welvaart, maar ook voor de strategische onafhankelijkheid van Vlaanderen. 

Matthias Diependaele, minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Industrie

De Vlaamse Versnelling

Het actieplan van de Vlaamse industrie kadert binnen de Vlaamse Versnelling, de productiviteits- en competitiviteitsagenda die de Vlaamse regering vorige maand heeft gelanceerd met de ambitie om Vlaanderen te verankeren als een toonaangevende industrieregio in Europa en de wereld. Het vormt het startpunt en de basis van een geïntegreerd, coherent en krachtig industriebeleid in Vlaanderen.

Het industrieplan wordt uitgevoerd door de vijf ministers die ook betrokken zijn binnen het Vlaams industrieforum: Vlaams minister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Industrie Matthias Diependaele, Vlaams minister van Energie en Klimaat Melissa Depraetere, Vlaams minister van Onderwijs en Werk Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns en Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Havens Annick De Ridder. De Vlaamse regering zal jaarlijks een stand van zaken opmaken over de uitvoering van het industrieplan, met opvolging door het Vlaams industrieforum.