9 dossiers voor geschikte recyclingtechnologieën voor kunststoffen ingediend in 2023

12.07.2024

Het Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding van de FOD Volksgezondheid blikt in zijn jaarverslag terug op de hoogtepunten van 2023. Fevia zet één van de hoogtepunten van 2023 in de kijker: de registratie en controle van de installaties voor de recyclage van kunststoffen die in contact komen met voedingsmiddelen.

Geschikte kunststofreclyclingtechnologieën

In september 2022 werd de Europese Verordening (EU) 2022/1616 betreffende materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 282/2008 gepubliceerd. Sinds 11 juli 2023 mogen enkel nog gerecycleerde kunststoffen op de markt gebracht worden die gerecycleerd werden via een geschikte of een geregistreerde nieuwe technologie.

Deze nieuwe wetgeving bevat voorschriften voor het recycleren van kunststoffen en het gebruik en het in de handel brengen van deze gerecycleerde kunststoffen die in contact komen met voeding. Zo worden er voorwaarden opgelegd rond de inzameling en voorbewerking van kunststoffen, de decontaminatie (eigenlijke recyclage), kwaliteitscontrole, etikettering, documentatie en registraties.

De verordening maakt een onderscheid tussen geschikte en nieuwe recyclagetechnologieën. Een technologie wordt geschikt geacht als er is aangetoond dat de technologie in staat is de kunststof te recycleren zodat deze voldoet aan de algemene voorschriften van Verordening (EG) nr. 1935/2004. Momenteel worden enkel mechanische recyclage van post-consumer PET en recyclage uit een gesloten en gecontroleerde keten (closed-loop) als geschikt beschouwd. Alle andere technologieën worden als ‘nieuw’ beschouwd.

Verplichte registratie en controles van de installaties

Alle verschillende technologieën, recyclers, recyclingprocessen, recyclingregelingen en decontaminatie-installaties moeten geregistreerd worden bij de Europese Commissie en de betrokken lidstaat. Deze worden dan opgenomen in een EU-register. In 2023 ontving DG Dier, Plant en Voeding registraties voor 9 verschillende installaties. Vijf installaties recycleren PET via mechanische recyclage, 3 installaties werken met een recyclingschema en 1 installatie gebruikt een nieuwe technologie. Echter nog niet alle installaties werden in gebruik genomen.

Elke installatie (met uitzondering van een recyclingschema) moet 1 maand na de start van hun productie een samenvatting van de nalevingsmonitoring en verificatie van de exploitatie van een decontaminatie-installatie (CMSS) bezorgen aan de betrokken lidstaat. In België is de FOD Volksgezondheid verantwoordelijk voor het administratieve nazicht van de CMSS en zal het FAVV op basis van deze CMSS de audit bij de installatie zelf uitvoeren. In 2023 heeft DG Dier, Plant en Voeding 3 CMSS-documenten ontvangen.

Bij nieuwe technologieën moet de ontwikkelaar (of een consortium van ontwikkelaars) ook een uitgebreid kennisgevingsdossier en monitoringsgegevens bezorgen aan de lidstaat waar de ontwikkelaar is gevestigd. Vervolgens wordt nagekeken of de kennisgeving voldoet aan de bepalingen van verordening (EU)2022/1616. In 2023 heeft DG Dier, Plant en Voeding 5 dossiers ontvangen.

We danken het Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding voor deze interessante informatie die je kan lezen in hun volledige jaarverslag, dat je hier kunt raadplegen. Je vindt er ook een schat aan andere relevante informatie terug over bijvoorbeeld de Nutri-Score, het alcoholplan of de nutrivigilantie.