Scherpe prijsstijging eieren bedreigt leefbaarheid van voedingsbedrijven

31.10.2017

Brussel, 31 oktober 2017 – Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs van eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, roept de overheden en de ketenpartners op om de leefbaarheid van de verwerkende voedingsbedrijven niet uit het oog te verliezen. Een enquête bij de leden van FEVIA bevestigt dat de prijsstijging voor eigeel nog een stuk hoger is, tot 250% sinds het begin van de crisis.

De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis. Het jaar voorafgaand aan de crisis noteerde de officiële markt van Kruishoutem nochtans een stabiele prijs voor eieren.

Bron: berekeningen FEVIA op basis van ei prijsnoteringen Kruishoutem

Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en dus de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden. Deze financiële klap bedreigt in het bijzonder de leefbaarheid van de vele kmo’s in de voedingsindustrie.

De productiekosten van de voedingsindustrie gaan hiermee opnieuw de hoogte in. Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. 2017 zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden.

Daarom doet FEVIA een dubbele oproep:

  1. een oproep aan de overheden om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.
  2. een oproep aan alle actoren in de voedingsketen om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties.