Jan Ingels wordt nieuwe voorzitter Fevia Vlaanderen

19.12.2024

Na zes jaar toegewijde inzet draagt Geert Vermeersch (Colac) de fakkel over als voorzitter van Fevia Vlaanderen aan Jan Ingels (Tiense Suikerraffinaderij). Met deze voorzitterswissel staat de Vlaamse voedingsindustrie voor een nieuwe fase waarin duurzaamheid, innovatie, samenwerking en regionale verankering centraal staan.

“Vlaamse voedingsbedrijven maken dagelijks innovatieve en kwalitatieve voeding en dranken op een duurzame manier. En daar mogen we trots op zijn! Met veel goesting werk ik aan een sterke toekomst voor onze voedingsbedrijven, waarin samenwerking binnen de keten, met overheden en kennisinstellingen centraal staat.” – Jan Ingels, voorzitter Fevia Vlaanderen

Een terugblik op zes bewogen jaren

Het voorzitterschap van Geert Vermeersch werd gekenmerkt door verschillende crisissen, waaronder de coronapandemie, de energie- en grondstoffencrisis. Hij benadrukt de weerbaarheid en het ondernemerschap van de sector: “De Vlaamse voedingsindustrie bewees dat we dankzij sterk ondernemerschap, hard werken en innovatie heel wat aankunnen. Het is cruciaal om ondernemerschap te blijven ondersteunen, zonder overregulering.”

Geert benadrukt ook het belang van samenwerking binnen de sector en met andere industriële partners: “Samenwerking op thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en competitiviteit, is de motor tot groei. Ik ben trots op onze samenwerking met sectorfederaties Agoria Vlaanderen, Fedustria en essenscia Vlaanderen en de Vlaamse Regering binnen het Vlaamse Industrieforum. Samen vormen we de vier grootste sectoren in Vlaanderen. Met het initiatief hebben we de industrie weer op de kaart gezet als essentieel gespreksonderwerp voor een welvarend Vlaanderen.”

Tot slot blikt Geert met vertrouwen vooruit: “Ik ben ervan overtuigd dat we voor de Vlaamse voedingsindustrie een mooie toekomst kunnen creëren. Ik wens Jan Ingels de komende jaren veel succes met het voorzitterschap.”

Jan Ingels zet in op drie prioriteiten

Jan Ingels is ingenieur van opleiding en bouwde doorheen de jaren ervaring op binnen de verpakkings- en voedingssector. Sinds 2018 is Jan Director Sugar Factories voor de Tiense Suikerraffinaderij. Als kersverse voorzitter ziet hij drie prioriteiten voor de Vlaamse voedingsindustrie. 

1. De groene transitie

Thema’s zoals waterbeheer, energie-efficiëntie, CO2-reductie en de valorisatie van nevenstromen zijn actueler dan ooit. Vlaamse voedingsbedrijven beschikken over het ondernemerschap om deze transitie te realiseren, maar samenwerking met en ondersteuning door de overheid is essentieel, zeker gezien het internationale karakter van onze sector.

2. Een vergunningenbeleid en regionale verankering

Onze bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiele en betrouwbare juridische context. Dit betekent duidelijke regels, snelle en transparante procedures, en een consistent vergunningenbeleid dat investeringen ondersteunt in plaats van belemmert. Daarnaast moeten bedrijven toegang hebben tot duurzame transportmogelijkheden en goed ontwikkelde logistieke infrastructuur. Even belangrijk is de gegarandeerde beschikbaarheid van basisvoorzieningen zoals energie en water, die onmisbaar zijn voor hun dagelijkse activiteiten en toekomstige groei.

3. Samenwerken om nieuw talent aan te trekken

De voedingsindustrie heeft een sterk innovatief en duurzaam imago, maar dit moeten we nog meer uitdragen om nieuw talent aan te trekken. Samenwerking met onderwijsinstellingen en de overheid is hierin van groot belang. Initiatieven zoals duaal leren, bedrijfsbezoeken en STEM-opleidingen kunnen jongeren inspireren en onze sector versterken.

Over Jan Ingels

  • Werkt sinds 2007 voor de Tiense Suikerrafinaderij. Sinds 2018 is hij Director Sugar Factories voor de vestigingen in Tienen, Wanze, Longchamps, Oostkamp, Merksem en Wijchen (Nederland).
  • Werkte daarvoor als technisch directeur voor een Zweeds internationaal verpakkingsbedrijf
  • Actief als voorzitter van de Food Port, Raad van Bestuur Voka Vlaams-Brabant, bestuurslid Voka regio Tienen, Raad van Bestuur Fevia Vlaanderen en voorzitter van het Strategisch Comité milieu en energie van Fevia Vlaanderen
  • Behaalde diploma’s in werktuigbouwkundig ingenieur, onderhoudsbeheer, innovatie en internationaal bedrijfsmanagement