Bemoedigend signaal voor voedingsbedrijven: Fevia waardeert de focus op competitiviteit en industrie

01.02.2025

Eerste reactie op het regeerakkoord

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven, is tevreden dat eindelijk een nieuwe, volwaardige federale regering is gevormd. Daardoor kan nu ook op federaal niveau opnieuw beleid worden gevoerd, wat onze sector dringend nodig heeft om zijn essentiële rol te blijven vervullen: zorgen voor kwalitatieve en duurzame voeding in een bijzonder uitdagende context. Fevia wenst onze nieuwe premier, Bart De Wever, en zijn toekomstige regeringsploeg veel succes en staat klaar om samen een passend beleid verder uit te werken. Als constructieve partner willen we actief bijdragen en betrokken worden bij alle beslissingen dat onze bedrijven en onze voedingsindustrie ondersteunt, in het belang van iedereen.

Fevia verwelkomt het accent dat wordt gelegd op de industrie, op competitiviteit, op het voornemen van de regering om de kost van voedingsproducten niet te verhogen. Ze is ook tevreden over de flexibiliteitsmaatregelen en hervormingen die onze bedrijven van het nodige talent en extra zuurstof moeten voorzien. Dat is nodig om economisch herstel en transitie te bevorderen en ondersteunen. Toch betreurt ze dat de hele agrovoedingsketen niet als strategische sector is erkend.

Een eerste reactie in afwachting van een verdere analyse van de teksten van het regeerakkoord:

Aandacht voor industrie en competitiviteit

Fevia is tevreden dat de concurrentiekracht van de industrie, die in zwaar weer zit, de nodige aandacht krijgt. De structurele concurrentiehandicaps zullen - weliswaar binnen de beperkte budgettaire grenzen - worden aangepakt. Want de urgentie is groot. 

De rendabiliteit van onze bedrijven is de afgelopen drie jaar onophoudelijk achteruitgegaan, met een dieptepunt van 2,32% in 2024. In slechts 11 maanden tijd is de productie in onze bedrijven met 3,1% gedaald, terwijl ook onze export – goed voor de helft van onze omzet – dezelfde dalende trend volgt. Tussen januari en oktober is de exportwaarde met 2,1% afgenomen.

Deze intenties moeten worden omgezet in concrete maatregelen. Positief is alvast dat de competitiviteit zou worden ondersteund met een stabiel kader voor de fiscale korting voor nacht- en ploegenarbeid, met een lastenverlaging op de loonkosten voor de middenlage lonen en met de ambitie om de energieprijzen voor alle bedrijven te beheersen. 

Daarnaast zou de fiscale hervorming werken belonen zonder de loonkost voor werkgevers te verhogen. De automatische loonindexering blijft behouden; een strikte naleving van de loonnormwet en correctie bij loonkostontsporing worden dan des te belangijker.

We hopen dat deze maatregelen een einde maken aan de moeilijkheden die onze bedrijven ondervinden. Belangrijk is dat nu werk kan worden gemaakt van een echt industrieel beleid. De industrie, de ruggengraat van onze economie, staat immers zwaar onder druk. Fevia staat klaar om via overleg tussen de bevoegde ministers en de betrokken sectoren samen een passend, toekomstgericht beleid uit te werken.

Aandacht voor de consumptie in eigen land

Voor de voedingsindustrie is het ook van belang dat de kost van voedingsproducten in de supermarkt niet zal toenemen door bijkomende belastingen, zoals een btw-verhoging waarvan eerder sprake. De federale verpakkingsheffing, een taks van 350 miljoen euro die niet bestaat in de buurlanden, wordt verlaagd voor waters en herbruikbare verpakkingen. 

Accijnzen op suikervrije dranken, koffie en thee vallen weg. De deur staat ook open voor een verlaging van de accijnzen op andere dranken. Positief is dat het probleem van de grensaankopen van voeding en dranken, waarmee we dagelijks 2 miljoen euro weggeven aan onze buurlanden, erkend wordt. Vraag is of deze maatregelen zullen volstaan om die een halt toe te roepen.

Een meer flexibele arbeidsmarkt

Naast het versterken van de competitiviteit, is het ook goed dat er nu eindelijk hervormd zal worden in de arbeidsmarkt en de pensioenen, zodat onder meer de vele knelpuntvacatures, ook in de voedingsindustrie, sneller kunnen worden ingevuld. 

Daarnaast kunnen de bijkomende arbeidsflexibiliteit op het vlak van annualisering van de arbeidsduur, overuren, flexijobs, studentenarbeid, ... extra zuurstof geven aan de bedrijven. Minder positief is dat de kost voor zieke werknemers in de tweede en derde maand ziekte gevoelig zal worden verhoogd, ook al hebben de bedrijven hier niet alle hefbomen in handen. 

Agro-voedingssector als strategische sector

Aan landbouw wordt terecht een apart hoofdstuk gewijd. Alleen kan een rendabele landbouw worden gewaarborgd wanneer ook de andere schakels in de keten rendabel zijn. We betreuren dan ook dat men niet de hele agrovoedingsketen als strategische sector beschouwt. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne bewijzen hoe belangrijk het waarborgen van de voedselvoorziening voor ons land is. 

De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne bewijzen hoe belangrijk het waarborgen van de voedselvoorziening voor ons land is. Daarvoor is de hele keten van strategisch belang. Ook de voedingsindustrie als centrale schakel, die 61% van de Belgische landbouwproductie aankoopt en 61% van de producten levert die in de Belgische supermarkten worden verkocht.  

Indien de regering de oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingsketen wil terugdringen, is het bovendien noodzakelijk dat alle leveranciers op dezelfde manier worden beschermd, ongeacht hun grootte.