Stijgende productiekosten: plafond of plateau?

10.05.2022

In de reeks "Food & Figures" belichten onze experts één cijfer uit de voedingssector. In deze editie legt onze economiste Carole Dembour uit hoe onze voedingsgrondstoffen op één jaar tijd 30% duurder werden terwijl onze productiekosten blijven stijgen.

 

In april is de voedselprijsindex van de FAO voor het eerst dit jaar (licht) gedaald. Ook de prijs van aardgas is gedaald. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de productiekosten een plafond hebben bereikt. En nog minder dat we op een keerpunt staan. Volgens de Wereldbank zullen de grondstoffen- en energieprijzen in de komende jaren waarschijnlijk hoog blijven. Het is te hopen dat dit geen plateau is tot de volgende stijging.

Voedingsgrondstoffen: +30%

  • De FAO-index van de voedingsprijzen is in april zeer licht gedaald (-0,8%) ten opzichte van het record niveau in maart, maar ligt nog steeds 29,8% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De daling van de FAO-index was hoofdzakelijk te wijten aan een scherpe daling van de subindex voor plantaardige olie en een lichte daling van de subindex voor graanprijzen. De prijssubindexen voor suiker, vlees en zuivelproducten vertoonden daarentegen gematigde stijgingen.
  • In maart 2022 is het Belgische indexcijfer van de producentenprijzen voor voeding met 18,4% gestegen ten opzichte van maart 2021.

Energie: aardgasprijzen maal zeven

  • In april daalde de gemiddelde prijs van een barrel ruwe olie met 8,0% ten opzichte van de vorige maand. Toch blijft het boven de $100. Op jaarbasis zijn de prijzen van ruwe olie met 64% gestegen.
  • Nadat de gasprijs in maart, na de Russische inval in Oekraïne, een recordhoogte bereikte ($42/MMbtu, of ongeveer $145/MWh), daalde hij in april weer ($32/MMbtu). De prijs ligt echter nog steeds bijna 20% boven het niveau van voor de oorlog.

Lonen: verwachte indexatie van nagenoeg 7%

  • De lonen in de voedingsindustrie werden in januari 2022 met 3,22% geïndexeerd. De verwachte indexering in januari 2023 is 7,14% (tov een verwachting van 6,77% vorige maand).

Verpakkingen: karton, plastiek en metaal blijven maar stijgen

  • Tussen mei en augustus 2021 zijn de Belgische producentenprijzen voor houten containers meer dan verdubbeld. Sindsdien zijn zij op dit zeer hoge niveau gebleven. Dezelfde index voor golfkarton/papier en kartonnen verpakkingen en plastic verpakkingen is in maart blijven stijgen (3,2% en 1,9% resp. tov februari). Op één jaar tijd betekent dit een stijging van respectievelijk 30% en 32%.
  • Het indexcijfer van de EU27 producentenprijzen voor lichte metalen verpakkingen steeg lichtjes met 0,4% in maart tov de vorige maand (+15% op jaarbasis).

Transport: tarieven van containers nog hoog

  • De containervrachttarieven stegen tussen begin mei 2021 en begin mei 2022 met 76%. Sinds half november ligt de gemiddelde prijs voor een 40-voet container tussen 9.000 en 10.000$, meer dan vier keer de gemiddelde prijs in 2020.
  • Sinds de piek begin oktober 2021 ($5.650) zijn de bulkvrachttarieven sterk gedaald. In april schommelden ze rond de $2.250.

Consumentenprijzen: inflatie stijgt verder

  • De (jaarlijkse) inflatie voor voeding en niet-alcoholische dranken is blijven gestegen, van 4,8% en 4,7% respectievelijk in maart tot 5,2% en 6,3% in april. Het prijsindexcijfer voor alcoholische dranken is deze maand gestegen met 1,0% na een daling in maart.