Vandemoortele werkt aan een smaakvolle, groene en inclusieve toekomst

28.11.2022

Werken aan een evenwichtige voeding, de groene transitie en het uitbouwen van futureproof loopbanen: dat zijn de 3 pilaren waar voedingsbedrijf Vandemoortele op verder bouwt. Aurélie Comhaire, Group Sustainability Manager: “We willen het verschil maken en bijdragen aan een duurzaam voedingssysteem”. Een greep uit de verschillende duurzaamheidsinitiatieven. 

De gezondere keuze makkelijker maken

Vandemoortele neemt engagementen op het vlak van productherformuleringen. Het assortiment van professionele margarine bijvoorbeeld bevat voortaan minder additieven. Aurélie Comhaire: “We streven naar minder complexe ingrediëntenlijsten. Verder slaagden we erin om een plantaardige spread te maken met een Nutri-Score A: we voegden meer vezels toe aan het recept en verlaagden het vetgehalte (25%).”

Vandemoortele herziet haar producten continu, maar boet nooit in aan kwaliteit. Zo reikte het International Taste Institute ons twee Superior Taste Awards uit: eén ster voor de citroenmayonaise en twee sterren voor de eimayonaise.

 

Aurelie: “Beide zijn vrij van suiker of toevoegingen. Ze zijn gemaakt volgens een puur, Belgisch recept en barstensvol smaak. Het verzekeren van de kwaliteit, en dus de voedselveiligheid, heeft economisch en ecologisch ook een impact: het voorkomt zowel terugroepingen als voedselverspilling.”

De groene transitie

Verpakkingen zo efficiënt mogelijk gebruiken, minder verschillende soorten materialen gebruiken en recycleerbare alternatieven inzetten waar mogelijk: dat zijn de verpakkingsambities van Vandemoortele. “In 2021 bestond 20% van onze PET-portfolio uit gerecycleerd materiaal. Tegen 2025 willen we dit optrekken naar minstens 25%. Onze onderzoekers spitsen zich daarom toe op monomaterialen: dat zijn verpakkingen die je gemakkelijker kan recycleren, omdat die uit één soort materiaal bestaan.” 

Vandemoortele paste het ontwerp van haar PET-flessen aan, zodat er 18 dozen extra op een pallet passen. Zo kan het bedrijf jaarlijks 20 vrachtwagens minder de baan op sturen. De ingreep maakte de flessen ook lichter, waardoor Vandemoortele 3,3 ton PET per jaar bespaart. 

Sinds 2021 is 100% van de elektriciteit bij Vandemoortele afkomstig van hernieuwbare energie. Waterkracht, wind- en zonne-energie zijn daarbij de 3 voornaamste energiebronnen.

“We willen ook op de productiesites groene elektriciteit opwekken. Het doel is om tegen 2025 15% van ons totale elektriciteitsverbruik ter plaatse op te wekken via stroomafnameovereenkomsten (PPA's).

In vergelijking met 2015, leidde deze inspanningen tot een daling van 59,3% van onze CO2-uitstoot.”

 

Op naar meer inclusiviteit

Aurelie: “Onze werkplek moet een weerspiegeling vormen van onze samenleving, waar elke collega zich even betrokken en ondersteund voelt.

Eén van onze vele programma’s bestaat erin om vrouwen dezelfde carrièrekansen te geven als mannen en om zo de loonkloof weg te werken.”

Het voorlopige resultaat? Een toename van het aantal vrouwen in managementfuncties tussen 2015 en 2020. “Ons doel is om het aantal het aantal op te trekken naar minimaal 40% tegen 2025.”