Vorige week bereikte de Vlaamse Regering een akkoord in het stikstofdossier. Dat er maatregelen nodig waren is duidelijk en dat er compensatie is voorzien voor de zwaar getroffen landbouwers is positief. Maar Fevia Vlaanderen betreurt dat er geen rekening wordt gehouden met de voedingsbedrijven die afhangen van deze landbouwers en vraagt om minstens een impactberekening te maken en indien nodig verder in overleg te gaan met de betrokken sectoren.
Bittere pil voor de landbouwsector
De problematiek was al lang duidelijk, de maatregelen die tot een oplossing moeten leiden nu ook. Door de opkoopregeling van landbouwbedrijven en door investeringen in emissie reducerende maatregelen wil de Vlaamse regering significante reducties realiseren.
De impact van het akkoord op de landbouwsector is enorm. Een flankerend beleid met een totaalbudget van 3,65 miljard euro tot 2030 moet deze bittere pil enigszins verzachten. Het overgrote deel van deze middelen gaat terecht naar de landbouwsector. Daarnaast is er een miljard voorzien voor herstelwerken en uitbreiding van de natuur.
Ook de voedingsindustrie wordt getroffen
In deze discussie gaat men voorbij aan de gevolgen voor de volgende schakel in de keten. De vele zuivelbedrijven, slachthuizen, vleesverwerkende en bereide maaltijden producerende bedrijven hangen immers rechtstreeks af van de landbouwers die binnenkort zullen moeten stoppen of hun productie zullen moeten verlagen.
Tot 90 % van de verwerkte melk, pluimvee en vlees is van Belgische oorsprong. Het is weinig waarschijnlijk dat we het lager aanbod van die grondstoffen op de Belgische markt gaan kunnen opvangen door meer te importeren uit onze buurlanden. Daarvoor ontbreken de nodige volumes en zijn de transportkosten te hoog.
Oproep tot impactberekening en overleg
Bovendien hebben veel van die betrokken voedingsbedrijven de laatste jaren zwaar geïnvesteerd. In 2020 alleen gaat het over meer dan 230 miljoen euro. De bedrijven verhoogden zo hun productiecapaciteit, moderniseerden hun bedrijven en namen maatregelen om hun energie-efficiëntie te verhogen. Deze kosten zijn nog niet afgeschreven.
Het is daarom jammer dat de Vlaamse Regering beslissingen neemt over de afbouw van de veestapel zonder daarbij te analyseren en berekenen wat de impact is op de verwerkende schakels en op de vele toeleveranciers aan de landbouw. Een verwerkende industrie waar trouwens meer dan 17.100 mensen zijn tewerkgesteld. Fevia Vlaanderen vraagt daarom minstens een impactberekening te maken en indien nodig verder in overleg te gaan met de betrokken sectoren.