Stijgende productiekosten: focus op verpakking

11.07.2022

De prijzen voor grondstoffen, energie en vervoer blijven uitzonderlijk hoog. En als er één gebied is waar de kosten blijven stijgen, dan is het wel verpakkingen. Tussen mei en augustus 2021 waren de prijzen voor houten containers (bv. palletten) al meer dan verdubbeld. En juist toen men dacht dat een plafond was bereikt, begonnen de prijzen in mei weer te stijgen (+10,1%). Voor kartonnen verpakkingen stegen de prijzen met 34% op één jaar; voor plastic verpakkingen met 29%. Ten slotte zijn de prijzen voor glazen verpakkingen alleen al in de laatste vijf maanden met 13% gestegen. Gezien de (dreigende) tekorten is het onwaarschijnlijk dat deze hyperinflatie op korte termijn zal stoppen.

Voedingsgrondstoffen: nog steeds 23% hoger

  • Ondanks een derde opeenvolgende maandelijkse daling ligt de FAO-index van de voedselprijzen nog steeds 23,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De daling in juni was het gevolg van lagere internationale prijzen voor plantaardige oliën, granen en suiker, terwijl de prijzen voor zuivel en vlees aantrokken.
  • In mei 2022 is het Belgische indexcijfer van de producentenprijzen voor voeding met 24,3% gestegen ten opzichte van mei 2021.

Energie: gasprijzen stijgen weer

  • In juni is de gemiddelde prijs van een barrel ruwe olie boven de grens van 120 dollar gestegen (opnieuw een stijging van meer dan 6% tov de vorige maand). Op jaarbasis zijn de prijzen van ruwe olie met 63% gestegen.
  • Na twee maanden op rij te zijn gedaald, zijn de gasprijzen in juni opnieuw gestegen. Met $34/MMbtu is deze prijs bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijs voor het jaar 2021.
  • Er moet worden opgemerkt dat de depreciatie van de euro, die bijna op gelijke koers staat met de dollar, de kosten van gas en olie in dollars verder opdrijft.

Lonen: verwachte indexatie van 8,29%

  • De lonen in de voedingsindustrie werden in januari 2022 met 3,22% geïndexeerd. De verwachte indexering in januari 2023 is 8,29% (tov een verwachting van 7,50% vorige maand).

Verpakkingen: alles blijft maar stijgen

  • Terwijl men dacht dat sinds augustus 2021 een plafond was bereikt, zijn de Belgische producentenprijzen voor houten containers in mei opnieuw beginnen te stijgen (+10,1%). Dezelfde index voor golfkarton/papier en kartonnen verpakkingen en plastic verpakkingen is in mei verder gestegen (respectievelijk 0,7% en 1,1% ten opzichte van april). Op één jaar tijd betekent dit een stijging van respectievelijk golfkarton/papier en kartonnen verpakkingen en plas34% en 29%.
  • In mei is het indexcijfer van de EU27 producentenprijzen voor lichte metalen verpakkingen met nog eens 0,5% gestegen tov de vorige maand (+14% op jaarbasis). Ook de index voor holglas is blijven stijgen: +0,5% ten opzichte van april, +13% sinds december 2021.

Transport: tarieven van containers dalen

  • De containervrachttarieven dalen geleidelijk in de richting van 6.000 dollar. Dit is echter meer dan 3 keer het gemiddelde tarief in 2020.
  • Sinds de piek begin oktober 2021 ($5.650) zijn de bulkvrachttarieven aanzienlijk gedaald. Het gemiddelde voor de maand juni was $2.420.

Consumentenprijzen: inflatie stijgt verder

  • De (jaarlijkse) inflatie voor voeding en niet-alcoholische dranken is blijven gestegen, van 6,6% en 6,8% respectievelijk in mei tot 8,6% en 9,0% in juni. Voor de prijsindex van alcoholische dranken bedroeg de inflatie in juni 6,5%, tegen 3,4% in mei.