Hoe kunnen we samen honger de wereld uithelpen? Die vraag staat vandaag centraal op World Food Day. Voor de Belgische voedingsindustrie is het vermijden van voedselverlies daarbij een prioriteit waaraan onze bedrijven al jaren werken… met succes! Zo gaat bij de productie in onze bedrijven amper 1,5% verloren en worden niet-eetbare nevenstromen bijna volledig hergebruikt in vooral diervoeding. Daarnaast zijn Belgische voedingsbedrijven de grootste schenkers van de Voedselbanken, goed voor 32% van de bevoorrading.
Belgische voedingsbedrijven produceren dagelijks een breed gamma aan kwalitatieve producten en ze proberen daarbij niets verloren te laten gaan. Maar hoe efficiënt onze bedrijven ook omgaan met hun grondstoffen, toch blijven er onvermijdelijk nog reststromen. Bij de industrie bestaan die voor 90% uit niet-eetbare materialen, zoals pulp, schillen of beenderen. Die organische materialen krijgen bijna allemaal een tweede leven, vooral als diervoeding.
Onze bedrijven proberen ook de 10% eetbare reststromen zo goed mogelijk te hergebruiken. Uit cijfers in het kader van de Ketenroadmap Voedselverlies blijkt dat het echte voedselverlies in de voedingsindustrie beperkt blijft tot amper 1,5% van de totale productie. Daarmee is de voedingsindustrie één van de meest efficiënte schakels in de keten.
Bovendien werken heel wat voedingsbedrijven al jaren nauw samen met sociale initiatieven die zich inzetten voor wie het minder breed heeft. Zo schonken voedingsbedrijven in 2018 liefst 4912 ton voeding aan de Voedselbanken, liefst 790 ton meer dan in 2017. Daarmee is de voedingsindustrie de grootste schenker. Vanuit Fevia blijven we onze leden aanmoedigen om samen te blijven vooroplopen in de strijd tegen honger en voedselverlies! We bekijken ook hier hoe we als sector nog een stapje verder kunnen gaan.