Roeselare, de bakermat van jouw Mexicaanse wraps en tortillachips

19.09.2024

De markt voor Roeselaarse wraps zit in de lift. Maar liefst 6 miljoen wraps rollen dagelijks van de band bij Paulig, de grootste fabriek voor tex-mex in Europa. En dat loopt op wieltjes, want haar omzet groeit jaarlijks met zo’n 5 procent, momenteel goed voor 500 miljoen euro. Olé!

In de lift

De naam ‘Paulig’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen? Want ook al is ze de grootste in haar niche, Paulig maakt voornamelijk wraps en chips voor andere (huis)merken. En de vraag is groot: dagelijks produceert ze 6 miljoen wraps en duizenden zakjes tortillachips. Kortom, het succes van de fabriek is discreet, maar valt niet te ontkennen.

Op de band

Pauligs team produceert als een geoliede machine, 850 werknemers leiden de productie in goede banen. De chips worden gemaakt met maisbloem, afkomstig uit de omliggende landen. Daarna volgt een geautomatiseerde transformatie: over de transportband langs de friteuse en de kwaliteitscontrole. De reis eindigt in een kartonnen doos in het magazijn. 

Ook wraps leggen een unieke route af. Kleine bolletjes deeg rollen uit de grote verdeelmachine naar een rijskast. Vervolgens worden ze tot een wrap geplet en via een oven naar de inpakafdeling geleid, klaar voor hun eindbestemming. Beide innovatieve productieprocessen worden deels aangestuurd met groene stroom die op de site zelf wordt opgewerkt. Paulig investeerde namelijk in 2022 in een windmolen en installeerde meer dan 5.500 zonnepanelen. 

In jouw hand

Wist je dat tortillachips 30 procent minder vet bevatten dan aardappelchips? Dat verklaart hun succes. Ook wraps beschouwt de consument als een gezond alternatief, waardoor hun populariteit blijft toenemen. Paulig experimenteert daarnaast met nieuwe smaken en samenstellingen: “Dankzij onderzoek hebben we e-nummers uit de ingrediëntenlijst kunnen schrappen. We maken nu ook wraps met rode biet en wortelen,” zegt Bjorn Boon, Communication Manager Paulig.