PepsiCo wil meer dan 200 miljoen euro investeren in de uitbreiding en verdere verduurzaming van haar chipsfabriek in Veurne

01.08.2024

Een uitbreiding van de productie en personeelsfaciliteiten en de bouw van een nieuw magazijn: dat zijn de plannen voor de chipsfabriek van PepsiCo in Veurne. In parallel blijft het bedrijf investeren in de verduurzaming van haar fabriek: de broeikasgasemissies moeten met 75% dalen en het productieproces moet 8 keer minder leidingwater gebruiken tegen 2030. De investering van 200 miljoen levert bovendien 150 nieuwe jobs op.

Veurne is een belangrijke productielocatie voor PepsiCo in Europa. Het is een technologische snacksfabriek met negen productielijnen die zo groot is als ongeveer acht voetbalvelden. Hier produceert PepsiCo ongeveer 83.000 ton chips per jaar voor haar merken Lay's, Doritos en Cheetos. Dat zijn meer dan 2 miljoen geproduceerde zakken per dag. Veurne behoort daarmee tot de grootste PepsiCo productielocaties voor chips en snacks in Europa. PepsiCo wil de productie optrekken naar 115.000 ton per jaar. Deze groei creëert ook meer jobs in de Westhoek. PepsiCo verwacht het aantal werknemers in Veurne te laten groeien met zo'n 150 mensen naar 800 medewerkers. De fabriek produceert voor 14 landen, waarvan de belangrijkste België, Frankrijk en Nederland zijn. Het bedrijf is één van de belangrijkste afnemers van de lokale aardappeltelers met wie ze nauw samenwerken. 

Nieuw magazijn, investeringen in productieprocessen en personeelsfaciliteiten

De bouw van een nieuw magazijn helpt PepsiCo om hun groeiplannen waar te maken. Het magazijn wordt rechtstreeks verbonden met de fabriek via een nieuwe brug van meer dan honderd meter lang.

Bovendien investeert het bedrijf in de productieprocessen. PepsiCo wil de productie verhogen met 35% en bouwt  nieuwe faciliteiten om ruimte te maken voor de beoogde personeelsgroei.

Investeringen in een duurzame toekomst: afbouwen fossiele brandstoffen en optimaliseren waterverbruik

Het bedrijf wil zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, voornamelijk gas, drastisch afbouwen, door zijn productielocatie tegen 2030 te elektrificeren en door gebruik te maken van hernieuwbare energie. Hiervoor dient het bedrijf zijn elektriciteitsvermogen te vervijfvoudigen van 4 naar 20 mega-volt-ampère (MVA). Deze ambitie kan PepsiCo niet alleen realiseren en rekent daarom op broodnodige investeringen in de lokale energie-infrastructuur.

Bovendien kondigde PepsiCo in 2022 al reeds een eerste investering aan. Het gaat hier om de optimalisering van waterverbruik via een slimme real time monitoring, het hergebruiken van productiewater en het opvangen en gebruiken van hemelwater en van het vocht in de aardappelen. Dit met als doel het leidingwaterverbruik met een factor 8 naar beneden te brengen tegen 2030, van 3,4 liter naar 0,4 liter per kg afgewerkt product. 

Miet Delmotte, General Manager van PepsiCo BeLux: “Wij investeren significant in een sterke toekomst voor onze fabriek in Veurne, één van de grootse chipsfabrieken van PepsiCo in Europa. Door haar strategische ligging tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, kiezen we resoluut voor onze fabriek in Veurne om deze belangrijke investeringen te doen. Vanuit de Westhoek leveren onze 650 medewerkers dagelijks zo'n 2 miljoen zakken chips aan 14 landen. Dit willen we graag uitbreiden, waarbij we 150 extra jobs kunnen creëren. En als we spreken over onze toekomst, dan staat duurzaamheid daarbij duidelijk centraal. Een groot deel van de investeringen dienen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en ons waterverbruik te optimaliseren.”