- Nieuws
- Fevia en leden steunen de slachtoffers van de overstromingen
We zijn allemaal getroffen door de beelden en berichten die we ontvangen over de impact van de uitzonderlijke weersomstandigheden en van de overstromingen in grote delen van ons land. Vanuit Fevia blijven we uiteraard onze getroffen voedingsbedrijven informeren en ondersteunen. Daarnaast bundelen we als sector de krachten om voeding te doneren, onder andere samen met de Voedselbanken. Hoe kan jouw voedingsbedrijf helpen?
Veel burgers en gezinnen verkeren in een wanhopige situatie. Vanuit de media luidt de grote behoefte aan huisvesting, gezondheidszorg, vervoer, maar ook aan voeding en maaltijden voor de slachtoffers van de overstromingen. Ook hier willen wij als federatie solidair zijn en waar mogelijk een bijdrage leveren. Veel van onze leden-bedrijven hebben al mooie initiatieven genomen. Samen kunnen we bekijken wat er nog meer nodig is. Daarom staan wij momenteel in contact met het Rode Kruis, de Federatie van Voedselbanken en het Nationaal Crisiscentrum. Bij het Rode Kruis kun je contact opnemen met Renaud Mommaerts (renaud.mommaerts@croix-rouge.be) en Stephanie Remion (stephanie.remion@croix-rouge.be)
Help mee een tijdelijke buffervoorraad te voorzien
Momenteel krijgen lokale voedselbanken heel specifieke vragen in functie van de lokale noden. Om hier gestructureerd een antwoord op te bieden, legt de Federatie van de Voedselbanken voor bepaalde voedingsproducten tijdelijk een centrale buffervoorraad aan om via hun logistieke systeem lokaal te verdelen. Om die tijdelijke voorraad aan te leggen, doen zij graag beroep op Fevia en haar leden. Onlangs ondertekende Fevia een charter voor een structurele samenwerking met de Voedselbanken. Vanuit die duurzame samenwerking bekijken we als sector graag wat mogelijk is en hoe we kunnen helpen.
Welke producten kun je schenken?
De voedselbanken stelden een lijst op van voedingsproducten die ze op korte termijn kunnen gebruiken. Gezien de huidige omstandigheden, waarbij veel slachtoffers van de overstromingen weinig of geen koeling beschikbaar hebben, vragen de voedselbanken in eerste instantie houdbare verpakte voedingsproducten:
1. Houdbaar buiten koeling
- Vleesconserven
- Visconserven
- Groenteconserven
- UHT-melk en -melkdranken (bv chocolademelk, gearomatiseerde melk, …)
- Sojadrinks
- Vloeibare maaltijdvervangers
- Roomrijst in blik
- Koffie/thee
- Fruitconserven
- Soep (in karton of blik)
- Suiker
- Smeerkaas
- Confituur
- Appelmoes
- Chocopasta
- Ontbijtgranen
- Chocolade
- Beschuiten
- Deegwaren
- Rijst
- Flessenwater
- Sauzen
- Eetbare oliën
2. Na opening gekoeld te bewaren
- Margarine (na opening gekoeld te bewaren)
- Bakboter
Contacteer de Voedselbanken
Voorstellen van schenkingen worden bij voorkeur doorgestuurd naar appro@foodbanks.be. Je kan ook telefonisch contact opnemen met Etienne Rubens van de Federatie van de Voedselbanken, die instaat voor de coördinatie, op het nummer 0484 24 73 61. Voor meer informatie verwijzen we graag ook naar bijgevoegde flyer en template hieronder.
De voedselbanken verzamelen de producten in hun centraal opslagmagazijn bij Holbrecht bvba (Oostvaartdijk 22, 1850 Grimbergen) en zullen ze van daaruit verder verdelen.
Samen dragen we ons steentje bij
Het noodweer leert ons hoe onvoorspelbaar en verwoestend de natuur kan zijn, maar tegelijk ook hoe solidair en sterk we samen kunnen zijn. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we het lot van vele slachtoffers en van de hulpverleners samen verlichten.
Ben jij met jouw bedrijf bereid om de voedselbanken van degelijke voedingsproducten te voorzien, neem dan zeker verder contact met hen op voor verdere concrete afspraken. En geef ons dan ook gerust een seintje aan Nicholas Courant. We volgen het samen met de Federatie van de Voedselbanken op de voet en zullen hierover ook nog verder communiceren. Alvast bedankt!