Een ijsje voor iedereen: jongeren slepen innovatieprijs in de wacht met inclusief ijshoorntje
Hoe zien jongeren de voeding van morgen? Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven, studenten uit om innovatieve en duurzame voedingsproducten te ontwikkelen. Wat blijkt? Jong talent zet opvallend in op gezondheid, circulariteit en toegankelijkheid. Het winnende team van de Haute École Charlemagne ontwikkelde Cornella: een ijshoorntje op basis van lactase en bierdraf, ontworpen zodat mensen met lactose-intolerantie van elk type ijs kunnen genieten.

Een springplank naar een carrière in de voedingsindustrie
Met meer dan 102.400 jobs is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever van het land. Toch blijft de nood aan geschikt en technisch talent hoog, met 6.495 openstaande vacatures. “Voedingsbedrijven zijn vooral op zoek naar STEM-profielen, zoals productieoperatoren, milieucoördinators, ingenieurs en voedingstechnologen. Met de innovatiewedstrijd Food At Work Ecotrophelia Awards willen we jongeren warm maken voor een toekomst in de lekkerste sector van het land”, vertelt Fevia CEO Bart Buysse.
Dit jaar strijden 12 teams van 5 hogescholen en universiteiten voor de titel. Geen eenvoudige opdracht, want naast het ontwikkelen van een product, moeten de teams ook een businessplan opstellen en voorstellen aan een vakjury. Die beoordeelt de producten op verschillende aspecten, zoals de smaak, maar ook de technische haalbaarheid, de mate waarin het product marktklaar is, de wetgeving en hoeverre het product voldoet aan de maatschappelijke verwachtingen.
En de winnaars zijn…
De vakjury van de Food At Work Ecotrophelia Awards kende de eerste prijs toe aan een team van de Haute École Charlemagne (Gembloux). Met Cornella ontwikkelden zij een innovatief ijshoorntje dat mensen met lactose-intolerantie toelaat om van elk ijsje te genieten zonder spijsverteringsproblemen. Dankzij een sirooplaag verrijkt met lactase – het enzym dat de vertering van lactose bevordert – blijven zowel de smaak als het eenvoudige plezier van een lekker ijsje behouden.

Het product valt ook op door zijn duurzame aanpak: het hoorntje is gemaakt op basis van bierdraf – een reststroom uit de bierproductie – en wordt op die manier gevaloriseerd binnen een circulaire economie.
De tweede, gedeelde plaats gaat naar een team van de Université Catholique de Louvain en de Haute École Charlemagne (Hoei).
Het team van de UCL ontwikkelde Shiki, een lichtbruisend drankje op basis van lion’s mane, appel en vlierbloesem. Lion’s mane is een paddenstoel die gelinkt wordt aan cognitieve functies zoals concentratie en geheugen. Het drankje bevat geen cafeïne en werd ontwikkeld met natuurlijke, lokale ingrediënten.
![]() | ![]() |
Een team van de Haute École Charlemagne (Hoei) creëerde Spirulini: een vezelrijke instantpasta op basis van spirulina en bierdraf. Spirulina is een zoutwateralg die van nature rijk is aan plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Het gebruik van bierdraf beperkt voedselverlies en sluit de kringlopen.
Gezond, milieubewust en inclusief
Twaalf teams over heel België namen dit jaar deel aan de wedstrijd. Uit hun productinnovaties zien we drie rode draden.
Gezondheid voorop
“Voeding is allang niet meer alleen brandstof. Het is een manier om je energie, focus, weerstand of spijsvertering te ondersteunen. De deelnemende teams zetten duidelijk gezondheid en duurzaamheid centraal: van functionele ingrediënten tot volwaardige, eiwitrijke alternatieven die passen in een evenwichtig voedingspatroon”, vertelt Margaux Leemans van onze Vlaamse innovatiecluster Flanders’ FOOD.
Voorbeelden:
- Cornella: een lactosevriendelijk ijshoorntje
- Lion’s Power: een plantaardige energiedrink voor sporters, met een complete energievoorziening
- Dynashot: een 5-daagse gezondheidsboost in 5 shots
- Shiki: een cafeïnevrij drankje voor mentale focus
- Konji: caloriearme konjakchips boordevol vezels
- Crick’up: een proteïnesnack met insectenpoeder en plantaardige eiwitten
- Spirulini: instantpasta met spirulina en vezelrijke bierdraf
- Kéfiralo: een gefermenteerd drankje gemaakt van Tibicos-granen, goed voor de spijsvertering
Milieubewust
Cécile Fontaine van onze Waalse innovatiecluster Wagralim: “Tijdens de jurering viel het mij op dat de studenten echt rekening houden met een milieuvriendelijkere productie. Ze zetten in op circulaire grondstoffen, plantaardige alternatieven, het tegengaan van voedselverlies en het slim hergebruiken van reststromen. Een toekomstgerichte visie op voeding, met respect voor mens én planeet.”
Voorbeelden:
- Spirulini: het hergebruik van bierdraf als circulair ingrediënt
- Crick’Up: een proteïnekoekje op basis van krekelpoeder
- Pure Bitez: een airfryer- of ovensnack met algen en pompoen
- Vermaak: een drankje met tweederangstomaten
- Touille-Eat: een eetbaar roerstokje van gerecycleerd brood
Inclusie
Tot slot gaat innovatie niet alleen over ingrediënten, maar ook over gebruiksgemak, betaalbaarheid en slimme formats. Deze producten maken gezonde en milieuvriendelijkere keuzes makkelijker en aantrekkelijker: door hun prijs, hun gebruiksvriendelijkheid of een origineel businessmodel.
Voorbeelden:
- Eat a brand: een voedzaam drankje dat betaalbaar blijft via B2B-reclame
- Touille-Eat: een snack en roerstokje in één, tegen verspilling
- Vermaak: een hartige, alcoholvrije cocktail met tweedekwaliteitstomaten
- Kefiralo: een alcoholvrije aperitief die probiotica combineert met sociale gezelligheid
- Crick’Up: een proteïnekoek die gezondheid en een toegankelijke verkoopprijs combineert
- Cornella: een ijshoorntje voor personen met lactose-intolerantie