De voedselveiligheid in België neemt toe met 2,2%

12.08.2024

In onze reeks “Food & Figures” belichten onze experts één cijfer uit de voedingssector. Deze keer toont Johan Hallaert, Senior Food Policy Advisor, dat de voedselveiligheid in België toeneemt.

De voedselveiligheidsbarometer van het FAVV is een wetenschappelijk instrument dat jaarlijks de algemene toestand van de voedselveiligheid in België meet. Tussen 2022 en 2023 is de voedselveiligheid met 2,2% verbeterd. Dit komt voornamelijk door:

  • Minder mensen die een mogelijke voedselvergiftiging opliepen;
  • Een daling van het aantal gevallen van salmonellose;
  • Het minder aantreffen van de darmbacterie Campylobacter in karkassen en versneden vlees.

Hoewel deze jaarlijkse gegevens waardevol zijn, is het nuttig om ook te kijken naar de evolutie op lange termijn. En wat blijkt? In vergelijking met 2010 stijgt de voedselveiligheidsbarometer in 2023 met 12,2%. Deze verbetering is vooral te danken aan een betere autocontrole in bedrijven en een afname van het aantal salmonellosegevallen per 100.000 inwoners.

Een greep uit het jaarverslag

Je vindt nog veel meer cijfers in het jaarverslag dat het FAVV onlangs publiceerde. Je leest onder meer dat in 2023:

  • Het FAVV in totaal 106 757 controlemissies uitvoerde, waarbij 84,8% van de inspecties een positief resultaat opleverden (2022: 85,3%).
  • Het FAVV ook 64 648 stalen analyseerde, waarvan 98% bleek te voldoen aan de normen.
  • Belgische voedingsbedrijven 254 producten terugriepen.
  • Het meldpunt voor de consument 4865 klachten behandelde en bijna 4000 consumentenvragen beantwoordde.  

 Naar het jaarverslag van het FAVV