Fevia laat de stem van de voedingsindustrie weerklinken. De afgelopen maanden trokken we aan de alarmbel, want onze voedingsbedrijven krijgen sinds de pandemie te maken met een schaarste aan grondstoffen en met kosten die stijgen tot historische hoogtes. Voor 30% van de voedingsbedrijven is het nauwelijks nog rendabel om verder te produceren. Onze boodschappen vonden breed weerklank in de media. Wat moet je hier zeker van onthouden?
©Canal Z
©RTL
1. De torenhoge kosten stapelen zich al maandenlang verder op
De prijzen voor agro-voedingsproducten zijn tussen juni 2020 en december 2021 met liefst 43% gestegen. Die prijsexplosie werd veroorzaakt door een lager aanbod op de wereldmarkt, onder meer door weersomstandigheden en mislukte oogsten, door gewijzigde consumptiepatronen vanwege de coronacrisis, door een sterke stijging van de vraag nu de mondiale economie opnieuw aantrekt en aanhoudende logistieke problemen voortvloeiend uit de coronacrisis.
In januari waarschuwde onze economiste Carole Dembour hiervoor in De Tijd: “Vanaf dit jaar zullen de bedrijven ‘jammer genoeg geen andere keuze hebben dan hun verkoopprijzen te verhogen”, zegt Carole Dembour, economiste bij de voedingsfederatie Fevia. De rendabiliteit van de sector heeft vorig jaar wellicht een historisch dieptepunt bereikt, klinkt het.
Ook verschenen in onder meer:
• Retail Detail: Voedingsindustrie waarschuwt: “explosie van kosten”
• Le Vif: Les matières premières gonflent les coûts de l'industrie alimentaire
• Het Laatste Nieuws: Grondstoffen drijven kosten van voedingsindustrie op
2. En dat wanneer voedingsbedrijven de prijzen moeilijk kunnen doorrekenen
Het is geen geheim dat de jaarlijkse onderhandelingen tussen leveranciers en supermarktketens vaak moeizaam verlopen. Dit jaar is dat des te meer het geval door de explosie van de productiekosten. In die onderhandeling staan beide partijen duidelijk niet even sterk. De agrovoedingsketen is zoals een zandloper, met de supermarkten als flessenhals, wat hen een onevenredige onderhandelingsmacht geeft. En die positie geeft helaas regelmatig aanleiding tot misbruiken…
Fevia vraagt de afnemers van onze bedrijven de nodige flexibiliteit en begrip: “Supermarktketens moeten de kostenstijgingen mee in aanmerking nemen in de prijzen die ze aan onze bedrijven betalen en mogen nu geen logistieke boetes opleggen wanneer leveringen niet tijdig mogelijk zijn of vertraging oplopen door tekorten in de bevoorrading van onze bedrijven”, licht onze CEO Bart Buysse toe.
Verschenen in onder meer:
• L’Echo: L'industrie alimentaire vs la distribution: le pot de terre contre le pot de fer
• VRT: Winkelkar wordt volgend jaar wellicht fors duurder: "Logisch dat kosten worden doorgerekend aan de consument"
• RTBF: Les PME du secteur alimentaire étranglées par l’inflation et par (certains de) leurs clients
• Kanaal Z: Voedingsbedrijven kunnen exploderende kosten nauwelijks doorrekenen
• Canal Z: L'industrie alimentaire demande l'aide de la grande distribution
• De Tijd: 'Supermarkten moeten prijsstijging wel doorrekenen aan klant'
• Radio 1: Fevia: "Voor sommige voedingsbedrijven is het niet meer rendabel om te produceren"
3. De oorlog in Oekraïne werkt helaas als een brandversneller
De Russische invasie, en vooral de vrees voor sancties en verstoringen van de voorziening, doen de energie- en grondstoffenprijzen in de EU sterk opdrijven. “De oorlog in Oekraïne is niet alleen een humanitair drama, maar helaas ook een enorme brandversneller voor de situatie in onze sector. Als we die kosten niet kunnen doorrekenen, dan wordt het nauwelijks nog rendabel om verder te produceren”, verklaart onze voorzitter Anthony Botelberge.
Onze bedrijven doen er alles aan om de voedselbevoorrading te blijven garanderen. Daarom vragen we de overheden om naast structurele nu ook snel tijdelijke maatregelen te nemen om de energiefactuur van Belgische voedingsbedrijven te temperen en nu vooral geen extra lasten of verplichtingen te creëren. Daarnaast moeten er er dringend hefbomen in de regelgeving komen om te garanderen dat contracten en prijzen in crisistijd, bij onvoorziene en enorme kostenstijgingen, sneller kunnen worden bijgesteld.
Verschenen in onder meer:
• RTBF: Producteurs, fournisseurs, distributeurs : comment les chaînons de l’agroalimentaire subiront-ils l’impact de la crise ukrainienne ?
• Het Laatste Nieuws: CEO van Fevia voorspelt nóg hogere prijzen en lege rekken: “Het zal niet snel gedaan zijn”
• LN24: rationnement dans les supermarchés
• Radio 1: Tekort aan zonnebloemolie door oorlog in Oekraïne: "Acute crisis bij aardappelverwerkende bedrijven"
• RTL Info: Pénurie de produits alimentaires dans les prochaines semaines: "C'est une réalité", en voici la liste
• RTL Info: Le prix du pain va-t-il grimper jusqu'à 5 euros ? "Ce n'est pas impossible mais pas de panique"
• VRT: Na corona gooien oorlog en energie roet in ons eten: voedingsindustrie wil kosten kunnen doorrekenen aan supermarkten
• RTL: Guerre en Ukraine: 4 entreprises alimentaires sur 10 pourraient suspendre ou réduire leur production, quels sont les produits concernés?
• RTL: Guerre en Ukraine: la fédération de l'industrie alimentaire est inquiète
• RTBF: Quatre entreprises alimentaires belges sur dix pourraient suspendre ou réduire leur production à cause des pénuries et de la hausse des coûts