Iets minder dan een jaar geleden werd ons land getroffen door vreselijke overstromingen, die veel schade hebben aangericht. Ook Chocolaterie Galler was één van de getroffenen. Na maanden van inspanning en veerkracht, opent de chocoladefabrikant haar historische werkplaats opnieuw in Vaux-sous-Chèvremont, in de provincie Luik. Een uitgelezen kans om deze tragische gebeurtenis om te zetten in kracht, voor een nog meer geëngageerde toekomst voor chocolade.
©Elodie Timmermans
Nog vers in het geheugen
Meer dan 3500 m2 van de werkplaatsen in Vaux-sous-Chèvremont stond afgelopen juli onder 1m80 water. De productie-werkplaats, de winkel in Vaux en een deel van de kantoren werden volledig verwoest. Grondstoffen, voorraden, technische apparatuur... er bleef niets meer van over. In totaal liep het verlies op tot 14 miljoen euro. Bijna een jaar na de ramp kan Galler al gelukkig de terugkeer naar haar werkplaats vieren.
Een golf van solidariteit
De heropbouw heeft Galler te danken aan de hulp van vele handen. Er ontstond een golf van solidariteit tussen investeerders, werknemers, trouwe klanten, verzekeringsmaatschappijen, partners en het Waalse Gewest.
Ook spelers uit de chocoladewereld droegen hun steentje bij. Zo maakte de chocoladefabriek van Cavalier plek vrij om in haar gebouwen een deel van het team van Galler op te vangen en ervoor te zorgen dat de productie zo normaal mogelijk blijft verlopen. Hetzelfde geldt voor Chocolaterie Libeert, de ambachtelijke chocolademakerij Deremiens en de firma Fournipac, die materiële en structurele middelen ter beschikking hebben gesteld.
De balans opmaken
De schade van de overstromingen betekende voor Galler een kans om eens goed de balans op te maken. Een aantal processen werd herzien om er sterker uit te komen. In de onlangs gerenoveerde werkplaatsen van Vaux-sous-Chèvremont is het team ongetwijfeld het meeste trots op het herstel van de historische productielijn.
Die dateert uit de beginperiode van de chocoladefabriek, waardoor de 3 Bâtons Lait Noisettes, Noir Noisettes en Massepain weer in het assortiment kunnen worden opgenomen.
Deze technische prestatie werd mogelijk gemaakt door de verschillende medewerkers en leverde hen op 9 juni 2022 de Publieksprijs voor het Technisch Team van het Jaar op, uitgereikt door de BEMAS (Belgian Maintenance Association).
Een nieuwe productielijn werd eveneens tweedehands aangekocht.
Deze optimalisaties werden mogelijk gemaakt door een volledige reorganisatie van de werkplaatsen, die noodzakelijk was om de toekomst van de onafhankelijke chocoladefabriek veilig te stellen.
Engagementen wachten niet
Ondanks de crisis zette Chocolaterie Galler geen rem op haar engagementen. Meer dan ooit wil het onafhankelijke chocoladebedrijf een bedrijf zijn met een missie en een impact, dat zich steeds meer inzet voor de mens en de planeet. Zo bleef Galler haar Fairtrade-certificaat behouden, waardoor het inkomen van de cacaoboeren die partner zijn van de chocoladefabriek, met 8% is gestegen.
Projecten voor agrobosbouw en inkomstendiversificatie bleven ook behouden. Ook het partnerschap met Glimpact, dat de milieuvoetafdruk van producten meet, wordt voortgezet om beter te begrijpen waar en hoe een positieve impact kan worden uitgeoefend op de sector, van chocoladeboon tot reep.
Deze verbintenissen bewijzen dat het bedrijf zich nog harder inzet voor een betere toekomst, waarin plezier en genot hand in hand gaan met eerlijke en duurzame waarden. Smaak zin blijven geven en zich verankeren in de harten van de Belgen, dat is het doel (en hopelijk, het lot) van de chocoladefabriek.