Belgische zuivelindustrie vermindert toegevoegde suikers met 15%

28.07.2022

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven reduceerden het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2021 met maar liefst 15%. De leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, haalden de doelstellingen van het Convenant Evenwichtige Voeding (2012-2020) ruimschoots, met een reductie van 12% in plaats van de vooropgestelde 8%. In 2021 zetten ze de inspanningen verder, waardoor de totale reductie opliep tot 15%. 

“Onze bedrijven investeerden fors in productoptimalisatie en innovatie. Dankzij hun inspanningen kunnen we mooie cijfers voorleggen. Maar de reductie van 15% toegevoegde suikers is voor ons geen eindpunt. We blijven zoeken naar manieren om de nutritionele waarde van de zuivelproducten nog verder te verbeteren”, aldus Lien Callewaert, Deputy Director bij BCZ.

Doelstelling ruimschoots gehaald

Meer dan de helft van het volledige zuivelgamma bevat helemaal geen toegevoegde suikers.  Toch zette de zuivelindustrie zichzelf tussen 2012 en 2020 een reductiedoelstelling van 8% in toegevoegde suikers voorop binnen het Convenant Evenwichtige Voeding. Die vrijwillige overeenkomst werd destijds afgesloten tussen de toenmalige minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Fevia en Comeos om samen de gezondere keuze gemakkelijker te maken voor de consument. Deze doelstelling werd ruimschoots behaald in 2020 met een reductie van 12%. 

Maar de zuivelverwerkers bewezen het afgelopen jaar dat ook zonder formeel engagement er grote stappen gezet worden, met als resultaat een totale vermindering van toegevoegde suikers van 15% (2012-2021). Daarnaast moet benadrukt worden dat het grootste deel van het betrokken gamma gewoonweg geen toegevoegde suikers bevat (GFK, 2021)*.  

Nóg gezonder door innovatie en optimalisatie

BCZ en haar leden namen duidelijk het voortouw om de gezonde keuzere voor de consument nog gemakkelijker te maken. Enerzijds pasten zuivelbedrijven -waar mogelijk- bestaande recepturen stapsgewijs aan.

Zo werden zowel het volledige gamma van Danone’s Danio als de Pur Natur yoghurt granaatappel geherformuleerd, goed voor een daling van ongeveer 18% qua toegevoegde suikers. 

Anderzijds werden nieuwe, innovatieve technieken, zoals lactose-splitsing, ingezet om een gelijkaardig smaakprofiel te bekomen met minder of zelfs geen toegevoegde suikers. Door de toevoeging van het enzym lactase, wordt de lactose, die van nature aanwezig is in melk, gesplitst tot glucose en galactose. Zo bekom je van nature een hogere zoetkracht, zonder het toevoegen van suiker of zoetstoffen.

Zowel de lactosevrije Cécémel als de Bambix melkdrankjes zijn hier mooie voorbeelden van.

 

Tenslotte zetten zuivelbedrijven ook bijkomend actief in op de uitbreiding van gamma’s van producten zonder toegevoegde suikers, zoals het Activia-gamma ‘zonder toegevoegde suikers’ van Danone en de nieuwe natuuryoghurt van Inex.

Geen eindpunt

Het behalen van deze sterke reductie was niet eenvoudig. Het verminderen van het gehalte toegevoegde suikers dient stapsgewijs te gebeuren, zodat consumenten kunnen wennen aan de minder zoete smaak. Zo wordt vermeden dat de consument het product links laat liggen door de smaakverandering. Meermaals dienden zuivelbedrijven hun plannen bij te sturen of nieuwe pistes uit te denken, om de vooropgestelde doelstelling te behalen zonder de consument te verliezen. 

*Inschatting op basis van GFK-cijfers (volume per capita) voor categorieën melkdranken, yoghurt en desserten

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Voeding en gezondheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks