Water is één van de belangrijkste grondstoffen en hulpbronnen om diepvriesgroenten- en fruit te verwerken. Tegelijk blijft het een schaarse grondstof, waar Ardo duurzaam mee omspringt. Onlangs installeerde Ardo 4.860 zonnepanelen op het water.
©Luc Lambert
Gedeelde vijver met landbouwers
In 2019 legde de diepvriesgroentenproducent een waterbassin (vijver) aan op haar site in het West-Vlaamse Ardooie, dat tot 150 miljoen liter water kan opvangen. Dat vult zich met regenwater en gezuiverd afvalwater uit de fabriek, en vormt vervolgens de bron voor landbouwers uit de buurt om hun velden mee te irrigeren tijdens drogere periodes. Zo zorgt Ardo ervoor dat er niks verloren gaat.
Zonnepanelen op water
Intussen is het waterbassin voorzien van 4.860 drijvende zonnepanelen. Maar waarom installeert Ardo ze gewoon niet op daken? “Goede vraag”, bevestigt Camille Dekie, duurzaamheids- en energiecoördinator voor de site in Ardooie. “De meeste zonnepanelen worden geplaatst op het dak van een gebouw, maar dat extra gewicht zou te zwaar zijn. Vandaar de keuze voor het waterbassin, al was dat geen makkelijke opgave. Eerst werd een ponton op het water geplaatst, waarop de zonnepanelen komen te staan. Het ponton werd dan over het bufferbekken verplaatst met behulp van een jetski”.
De 1ha drijvende zonnepanelen leveren op jaarbasis 1.800 megawattuur energie. Dat komt overeen met het energieverbruik van 440 gezinnen. Naast het opwekken van eigen elektriciteit, is een bijkomend voordeel dat de zonnepanelen ervoor zorgen dat er minder algen groeien in het bassin. Bovendien zorgen de panelen voor schaduw: “Zo blijft het water koel en levert dat minder verdamping op, en gaat er dus minder water verloren”, aldus Camille.
©Luc Lambert
1.000 extra zonnepanelen in de pipeline
Maar hier stopt het verhaal niet voor Ardo. Dit jaar voorziet ze nog eens 1.000 extra zonnepanelen op de daken van twee nieuwe gebouwen. “Dat moet voorlopig volstaan voor de site in Ardooie. Voor toekomstige projecten evalueren we steeds hoe we groene energie daarbij kunnen implementeren”, sluit Camille af.
Ontdek hoe andere voedingsbedrijven inzetten op een duurzaam waterbeheer