Een eerste evaluatie van het Convenant Evenwichtige Voeding toonde vorig jaar al aan dat het aantal aangekochte kilocalorieën in Belgische winkels daalde tussen 2012 en 2016. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat die dalende trend zich verder zet. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, verwacht dan ook om tegen eind 2020 de doelstelling te halen.
Fevia begon in 2012 een traject om samen met Comeos, de federatie voor de handel en de Belgische overheid tegen 2020 een bijdrage te leveren aan 5% reductie in energie-inname door de Belgische consument. Daarmee wilden de partners samen onevenwichtige voedingspatronen aanpakken. Binnen het Convenant Evenwichtige Voeding werkt de voedingssector op 3 pistes: het aanpassen van de nutritionele samenstelling, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument.
De gemiddelde energie-inname in België bedraagt volgens de Voedselconsumptiepeiling 2149 kcal. Een reductie van 5% komt neer op ongeveer 100 kcal. De nieuwe cijfers van Euromonitor tonen aan dat het aantal aangekochte kilocalorieën in Belgische winkels reeds eind 2018 in diezelfde grootteorde gedaald is. De inspanningen van de voorbije jaren hebben duidelijk geloond. Met het Convenant Evenwichtige Voeding kan de voedingssector dan ook aantonen dat bedrijven door middel van zelfregulering en eigen initiatieven een positief resultaat kunnen bereiken.
Wat dit uiteindelijk betekent op individueel niveau is moeilijk in te schatten, aangezien het voedingspatroon voor iedere Belg verschillend is. De doelstelling is om binnen 5 jaar via de Voedselconsumptiepeiling een bijkomende verbetering te zien van het voedingspatroon van de Belgen.
Voorbeelden van de inspanningen van onze leden staan op www.convenantevenwichtigevoeding.be
Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia: “Een engagement nemen is één ding, maar een engagement waarmaken met alle sectoren samen is iets anders. Dankzij innovatie en heel wat andere inspanningen slaagt de voedingssector erin om samen met de Belgische overheid de gezonde keuze, makkelijker te maken. Op deze trend zullen we verder bouwen, ook na 2020”.
Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Minder suikers, minder vetten en meer vezels: de samenstelling van de voedingsmiddelen in onze winkelrekken wordt steeds evenwichtiger. Dat is zeer goed nieuws, maar het mag geen eindpunt zijn. De volgende minister van Volksgezondheid moet hier samen met de voedingssector op voortbouwen en zo de gezonde keuze nog makkelijker maken voor de consument. De toenemende populariteit van de Nutri-Score kan daar ook bij helpen.”
*Bron: Euromonitor International’s Passport Nutrition (Edition 2019). While every attempt has been made to ensure accuracy and reliability, Euromonitor International cannot be held responsible for omissions or errors of historic figures or analyses.