La Flandre approuve le rapport d'avancement sur les pertes alimentaires

16.03.2020
Ce contenu est seulement disponible en néerlandais

Le 13 mars dernier, le gouvernement flamand a approuvé l'avant-dernier rapport d'avancement de la feuille de route "Pertes alimentaires" à laquelle Fevia Vlaanderen participe. De nombreuses bonnes pratiques tout au long de la chaîne ont été mises en évidence.

De ketenroadmap Voedselverlies loopt van 2015 tot 2020. Ze bevat een hele reeks acties die door de Vlaamse overheid of door de schakels in de keten (Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Horeca Vlaanderen en UBC) ondernomen worden om het voedselverlies in Vlaanderen te verminderen.

Op 13 maart werd het voortgangsrapport over het werkingsjaar 2019 (het voorlaatste werkingsjaar), op voorstel van ministers Zuhal Demir (omgeving), Hilde Crevits (landbouw) en Wouter Beke (armoedebestrijding) goedgekeurd door de Vlaamse Regering. 

Voor de gelegenheid bracht het departement Omgeving een persmededeling uit. Hierin werd een waaier aan goede praktijken uit de hele keten voorgesteld. 

Voorbeelden vanuit de voedingsindustrie

Vanuit de voedingsindustrie werden verschillende voorbeeldacties rond de aanpak van Voedselverlies in de kijker gezet:

  • Fevia Vlaanderen organiseert ieder jaar innovatiewedstrijden voor studenten, die de opdracht krijgen om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. Ieder jaar worden zo ook producten ontwikkeld op basis van reststromen uit de voedingsindustrie. In 2019 was Strativeg bij de winnaars, een bladerdeeg op basis van groenteresten. Fevia Vlaanderen stelt die innovatieve ontwikkelingen van de studenten ook voor aan de bedrijven uit de sector tijdens het inspiratie-event Food Forward.
  • Flanders’ FOOD, speerpuntcluster agrovoeding, voerde de afgelopen jaren samen met Fevia Vlaanderen een audit uit bij een 15-tal Vlaamse voedingsbedrijven. De audit bracht het grondstoffengebruik van de bedrijven in kaart en hielp hen om voedselverliezen verder te reduceren. In de meeste gevallen bleken menselijke fouten aan de basis te liggen van voedselverliezen. Flanders’ FOOD en Fevia Vlaanderen adviseerden bedrijven dan ook om verder te investeren in digitalisering en automatisering en in opleiding van hun medewerkers. Vandaag maken sensoren het bovendien mogelijk om heel wat procesparameters in-line te meten. Flanders’ FOOD biedt projecten en steunmaatregelen om bedrijven uit de hele sector de weg te wijzen en te ondersteunen in deze trend.
  • In het kader van het project Foodfromfood linkte Flanders’ FOOD in 2019 bedrijven die bepaalde nevenstromen in de aanbieding hebben, aan andere productiebedrijven die er nieuwe ingrediënten en producten van maken. Nevenstromen zoals bierdraf, preigroen, wortelstoomschillen, appelschillen, appelpulp, perskoek van noten, kruidensteeltjes, oesterzwamvoetjes, witloofblaadjes, haverzemelen, afgekeurd klein fruit, rijpe bananen, enzovoort kregen nieuwe en innovatieve bestemmingen als voedingsproduct of ingrediënt in voeding in plaats van toepassingen als veevoer of bemesting.

Meer weten?

Aarzel niet om een kijkje te nemen op de website  www.voedselverlies.be van de Vlaamse overheid, waar u onder meer de persmededeling, het volledige voortgangsrapport met de realisaties uit 2019 en een overzicht met goede voorbeelden kan inkijken.