En Flandre, la Roadmap Pertes alimentaires est à mi-chemin

02.05.2018

Les acteurs de la chaine alimentaire et les autorités flamandes ont défini ensemble une soixantaine d'actions contre les pertes alimentaires dans le cadre de la Roadmap  2015-2020. Le gouvernement flamand a récemment approuvé le 3ième rapport d'avancement. Celui-ci donne un aperçu des initiatives en cours.

De Ketenroadmap Voedselverlies werd in 2015 gelanceerd door de Vlaamse Regering, Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, Unizo, Buurtsuper.be en OIVO (voor de consumentenorganisaties). De partners streven samen naar een vermindering van de voedselverliezen met 15% tegen 2020. Afgaand op de nulmonitoring voedselverlies van 2017 zou het voedselverlies in Vlaanderen daardoor tegen eind 2020 met ruim 136.000 ton moeten dalen.

Het voortgangsrapport 2017 - het 3e al - geeft een overzicht van de activiteiten die in 2017 liepen. Dit rapport werd op 16 maart 2018 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Een greep uit de activiteiten: opleidingen en vorming, onderzoek naar technologische innovatie, awards, tips voor bedrijven,... Het Forum Voedselverlies van november 2017 liet toe om nog een aantal nieuwe, bijkomende acties op touw te zetten: rond catering, verlies van brood, gekke groenten en fruit en selectieve inzameling in de horeca. 

In 2019 komt er een tussentijdse monitor met een kwantitatieve tussentijdse stand van zaken. 

Meer informatie kan u vinden op de website www.voedselverlies.be, waar u een persbericht, het voortgangsrapport met de realisaties van 2017 en een overzicht met goede voorbeelden kan terugvinden.