Selectief inzamelen van verpakkingen buitenshuis
De voedingsindustrie verbindt zich ertoe om in 2025 dubbel zoveel huishoudverpakkingen die buitenshuis zijn verbruikt selectief in te zamelen, met een focus op on-the-go consumpties. In 2018 bedroeg de hoeveelheid PMD-verpakkingen die buitenshuis werd verbruikt zo’n 13.000 ton. Een hoeveelheid die moet worden verdubbeld, als we dit willen optrekken naar minimum 26.000 ton.
Ontdek hieronder de acties die wij, samen met onze partners, ondernemen.
De inzameling van bedrijven optrekken met de Nieuwe Blauwe Zak
In de online Sorteerwinkel voorziet Fost Plus een reeks praktische tool waarmee bedrijven het sorteerproces in hun bedrijf optimaal kunnen organiseren. Het sorteren van PMD-verpakkingen is voor bedrijven verplicht in de drie gewesten van ons land. Toch stellen we vast dat dit nog te weinig gebeurd in de praktijk. Veel bedrijven sorteren hun huishoudelijke verpakkingen nog niet. Van zodra alle Belgen tegen eind 2020 zijn overgestapt naar de Nieuwe Blauwe Zak, is het de beurt aan de bedrijven. Zo kunnen ook hun plastic verpakkingen, van metalen verpakkingen tot drankkartons, in de blauwe zak terecht.
De inzameling van verpakkingen op locaties waar het wordt verbruikt
De selectieve inzameling van huishoudverpakkingen die buitenshuis wordt verbruikt, gebeurd al op heel wat locaties: in scholen, sportcentra, stranden, winkelcentra,..
Toch stelt Fost Plus zich voorop om de inzameling overal in België te versterken. De inzameling gaat niet enkel om drankverpakkingen, maar ook andere verpakkingen. 3 proefprojecten werden hiervoor opgestart:
- het testen van retoursystemen in bijzondere contexten
- het vergelijken van een selectieve inzameling met een sorteerproces in combinatie met nasorteren, in het bijzonder voor vuilnisbakken op straat
- het vergelijken van de hoeveelheid verkochte verpakkingen met de hoeveelheid ingezamelde verpakkingen op specifieke locaties
Beter inzamelen op festivals
Op heel wat festivals in België consumeren festivalgangers grote hoeveelheden drank. Om de inzameling en de recyclage van het festivalpubliek te verbeteren, wil Fost Plus de samenwerking verbeteren en versterken. In de zomer van 2019 werkt Fost Plus samen met het bekende Festival Dour in het kader van een innoverend proefproject, dat het sorteren van drankverpakkingen faciliteert. Het doel is duidelijk: beter sorteren om meer te recycleren. De twee meest innovatieve pijlers van het project luiden als volgt: alle bekers die gebruikt worden op het festival, zullen uit één enkel materiaal bestaan. Ten tweede voorziet het festival de installatie van een sorteerlijn, zodat het fout gesorteerd afval eruit wordt gehaald.