Werk maken van een competitieve en stevig verankerde Vlaamse industrie. Dat was het centrale thema op het zesde Vlaams Industrieforum dat plaatsvond. Onder leiding van Matthias Diependaele kwamen de Vlaamse Regering en de vier grootste industriefederaties – Agoria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Fedustria en Fevia Vlaanderen – samen om deze gedeelde ambitie te bespreken en te concretiseren.
Tijdens deze bijeenkomst maakten de nieuwe ministers kennis met de industriefederaties. De Vlaamse Regering lichtte haar beleidsprioriteiten inzake industrie toe, terwijl de federaties de actuele uitdagingen en kansen van de Vlaamse industrie schetsten.
Vlaams minister-president Diependaele benadrukte namens de Vlaamse regering: “Meer dan ooit staat ons industrieel weefsel vandaag onder druk van hevige internationale concurrentie in een sterk veranderende wereld. Vlaanderen behoort tot de wereldtop in innovatie en heeft industriële clusters die ver buiten onze grenzen bekend zijn. Toch is het duidelijk dat we alles op alles moeten zetten om die sterke internationale positie te handhaven en verder uit te bouwen. Daarom wil ik werk maken van een nieuwe agenda voor een geïntegreerd industriebeleid in Vlaanderen. Dit kan alleen slagen op basis van een partnerschap tussen de overheid en de bedrijven. Met het Vlaams Industrieforum nemen we nu samen de handschoen op.”
Daarnaast hebben de Vlaamse Regering en de sectorfederaties samen een aantal belangrijke prioriteiten voor de industrie vastgesteld. Ze richten zich op het behoud van competitiviteit door het beheersen van energiekosten, administratieve vereenvoudiging, vergunningenbeleid, rechtszekerheid en het handhaven van een gelijk Europees speelveld, met aandacht voor technologieneutraliteit en het vermijden van gold plating. Innovatie werd benadrukt als hefboom voor de transitie en competitiviteit. Ook de klimaattransitie staat hoog op de agenda, met nadruk op het beschikbaar stellen van de juiste financieringsinstrumenten voor klimaattechnologieën. Op het gebied van talentontwikkeling moet de brug tussen onderwijs en de arbeidsmarkt versterkt worden, met bijzondere aandacht voor de opwaardering van TSO en BSO en de activering van jongeren en inactieven.
“De concurrentiepositie van de industrie in Vlaanderen staat al geruime tijd onder enorme druk. Wekelijks zijn er verontrustende signalen van herstructureringen en uitgestelde investeringen. We zijn daarom tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering de urgentie ten volle beseft, het economisch belang van de industrie erkent en samen met de industriefederaties werk wil maken van een krachtdadig en effectief industrieel beleid. Zowel het Vlaams Regeerakkoord, als het Toekomstpact dat we tijdens de vorige legislatuur afsloten, bevatten essentiële elementen om Vlaanderen als industriële topregio te positioneren. Samenwerking is cruciaal voor het versterken van onze concurrentiepositie, het stimuleren van innovatie, het beschermen van een beter gelijk speelveld, het aantrekken van talent en het realiseren van een duurzame toekomst voor Vlaanderen. We reiken daarom de hand aan de voltallige Vlaamse regering om met het Industrieforum samen verder te bouwen aan een innovatief, concurrentieel, veerkrachtig en welvarend Vlaanderen”, aldus de industriefederaties.
Deze eerste bijeenkomst van het Vlaamse Industrieforum onder de Vlaamse Regering Diependaele herbevestigde het belang van het Vlaams Industrieforum als dé plaats om af te stemmen over de toekomst van het Vlaams en Europees industriebeleid, de langetermijnvisie die Vlaanderen nodig heeft en de uitvoering van dit alles. Zowel de Vlaamse Regering als de sectorfederaties onderstreepten hun engagement en kijken uit naar de komende vijf jaar van samenwerking, met als doel de Vlaamse industrie sterker en duurzamer te maken.
Het Vlaams Industrieforum is een halfjaarlijks structureel overlegplatform tussen de bevoegde ministers van de Vlaamse Regering, minister-president Matthias Diependaele, viceminister-president Melissa Depraetere en ministers Jo Brouns, Zuhal Demir en Annick De Ridder en de Vlaamse industriefederaties Agoria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Fevia Vlaanderen en Fedustria. Dit overlegplatform werd opgericht in 2020 onder de Vlaamse Regering Jambon. Het belang ervan en de wens om deze structurele wisselwerking verder te zetten werd herbevestigd in het Vlaams Regeerakkoord 2024 - 2029.