Met het nieuwe initiatief Wetwatchers.be brengen de Vlaamse Ondernemers in kaart hoe de strijd tegen administratieve overlast vordert. Te veel wetten en regels bemoeilijken het ondernemen in Vlaanderen. Slankere wetgeving bevordert ondernemerschap. De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen werkgevers- en sectororganisaties, hebben 25 overbodige wetten en regels in kaart gebracht en roepen de Vlaamse regering op om werk te maken van slankere wetgeving. De Vlaamse Ondernemers hebben ook een Handvest voor minder en eenvoudige regelgeving opgesteld: 5 principes die de ondergrens vormen voor elke overheid die regelgevend optreedt.
Wetwatchers: voor slanke en eenvoudige regelgeving
“Het verminderen van regeldruk geeft ondernemingen zuurstof. Toch zien we nog steeds het omgekeerde gebeuren: elk jaar komt er een recordaantal nieuwe regels bij. De regeldrift remt de productiviteitsgroei af en tast de competitiviteit van ondernemingen aan. We hebben ondernemingen gevraagd welke wetten en regels hen vandaag het meeste hinderen. Het is nu aan de Vlaamse regering om die eerste 25 voorstellen ook effectief af te schaffen of bij te sturen. Met Wetwatchers zullen we de hele legislatuur lang blijven opvolgen of de Vlaamse regering vooruitgang boekt in de strijd tegen regulitis”, zeggen de Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties.
Lijst met 25 voorstellen
Op de website Wetwatchers.be zijn alle wetten en regels terug te vinden die het ondernemen in Vlaanderen hinderen. In eerste instantie ligt de focus op een lijst van 25 wetten en regels die zouden moeten verdwijnen of worden aangepast. De lijst van 25 bevat wetten en regels uit verschillende Vlaamse bevoegdheidsdomeinen die van toepassing zijn op ondernemingen uit tal van sectoren.
De Vlaamse Ondernemers zullen op de website Wetwatchers.be de vooruitgang opvolgen van de bijsturing of afschaffing van de wetten en regels.
Elke onderneming kan via de website zelf een nieuwe regel signaleren die nog niet op de lijst staat.
Handvest voor minder en eenvoudige regelgeving
Het Handvest voor minder en eenvoudige regelgeving reikt vijf principes aan waaraan elke nieuwe regel moet voldoen.
- Competitiviteit en productiviteit als kompas: elke maatregel met impact op ondernemingen moet de competitiviteit en/of de productiviteit ondersteunen
- Geen gold plating: Vlaanderen is niet strenger en gaat niet sneller dan wat Europa voorschrijft
- Coherente regelgeving, adviezen en doelstellingen over beleidsniveaus heen: geen elkaar tegensprekende overheidsinstanties meer
- Focus op het doel, niet op het middel: technologieneutraliteit
- Voer een impacttoets uit op grote Europese wetgevingsinitiatieven: anticiperen op Europese wetgeving
Actieplan Vlaamse regering
Op vrijdag 21 februari 2025 wordt een delegatie van de Vlaamse Ondernemers ontvangen door de Vlaamse regering. De Vlaamse regering laat weten de bezorgdheden van de Vlaamse Ondernemers rond administratieve overlast te delen en aan de slag te gaan met de voorstellen.
De Vlaamse Ondernemers
Het initiatief Wetwatchers gaat uit van De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 sector- en werkgeversorganisaties.
Concreet gaat het om: Agoria Vlaanderen (technologische industrie), Cimabel (tabaksproducten), Comeos (handel en diensten), Denuo (circulaire economie), Embuild Vlaanderen (bouw), Energia (raffinage en energieoplossingen), essenscia vlaanderen (chemie en life sciences), FBAA (autobus- en autocarondernemers), Febeg (elektriciteits- en gasbedrijven), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (gemotoriseerde wegvoertuigen), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubel), Fevia Vlaanderen (voeding), inDUfed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (mobiliteitsprofessionals), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Vlozo (private zorgondernemers), Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek)