Vandaag maakte Sciensano de resultaten bekend van het tweede BIA-Obesity rapport. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, begrijpt dat Sciensano de engagementen en praktijken van de bedrijven in verband met obesitaspreventie en duurzaamheid in kaart wil brengen. Het is ook bemoedigend dat de vooruitgang bij een aantal bedrijven wordt erkend. Toch wil Fevia enkele belangrijke nuances aanbrengen bij het beeld dat hierbij wordt geschetst.
“Onze voedingsbedrijven leveren niet alleen voortdurend inspanningen om producten aan te bieden die passen binnen een evenwichtige levensstijl, ze moedigen de consumenten ook aan om gezondere keuzes te maken en letten daarbij vooral op een verantwoorde communicatie. Dit levert ook concrete resultaten op,” reageert Ann Nachtergaele, Food Production & Consumption Policy Director bij Fevia, “maar om die inspanningen nog te versterken, vragen wij de overheden om concrete hulpmiddelen die echt een verschil kunnen maken, met name via wetenschappelijke ondersteuning door Sciensano. Samen kunnen we sneller en met meer impact optreden.”
Betere data voor gezondere voeding
De inspanningen van de voedingsindustrie voor een evenwichtiger voedingsaanbod kregen in 2023 een sterke impuls met het nieuwe Nutri-Pact, een Coalitie voor Beter Eten die Fevia lanceerde samen met Comeos, de federatie voor handel en diensten. Het Nutri-Pact wil het voedingsaanbod verbeteren door bijvoorbeeld meer in te zetten op groenten, fruit en vezelrijke voeding, en waar mogelijk ook het suiker- en zoutgehalte verder verminderen, via herformulering en innovatie.
“We weten dat dit kan, als alle betrokkenen er actief toe willen bijdragen,” benadrukt Ann Nachtergaele, “de resultaten van vorige convenanten spreken voor zich: de transvetten zijn sinds 2000 quasi volledig uit onze voeding verwijderd, de zoutinname werd tussen 2008 en 2013 met 10% teruggedrongen en ook de gemiddelde calorie-inname werd in de jaren daarna ingeperkt.”
Verder herformuleren wordt echter precisiewerk en vereist dus een grondig inzicht in het huidige voedingsaanbod, om de juiste prioriteiten te kiezen. Daarvoor kijkt de industrie op haar beurt naar Sciensano: belangrijke studies die bedrijven moeten helpen om het voedingsaanbod verder te verbeteren, zoals de NutriTrack*- en de Euremo**-studies, werden reeds beloofd in 2021 maar laten nog steeds op zich wachten.
“We begrijpen dat Sciensano het druk heeft, en dat de middelen beperkt zijn,” aldus Ann Nachtergaele, “maar misschien is ook dat een kwestie van prioriteiten? Een initiatief als het BIA-Obesity rapport wordt natuurlijk genomen met de beste bedoelingen. Maar als voedingssector zijn we minder gebaat met scores en rankings dan met studies zoals NutriTrack en Euremo, die daadwerkelijk oplossingen aanreiken. Daar kan de expertise van een instelling als Sciensano echt het verschil maken, en we zijn dan ook vragende partij om hier nauwer rond samen te werken”.
Gezondere keuzes aanmoedigen en verantwoord communiceren
Ook de kritiek dat er geen vooruitgang zou zijn in de promotie van een gezondere levensstijl en dat de voedingsindustrie zich te vaak op kinderen richt, wordt door Fevia weerlegd.
“Zowel de positieve communicatie naar volwassenen, als strenge restricties in marketing naar kinderen zijn voor de Belgische voedingsbedrijven een absolute prioriteit,” beklemtoont Ann Nachtergaele, “we boekten hier reeds belangrijke vooruitgang en zetten er verder op in.”
Zo werd als onderdeel van het reeds vermelde Nutri-Pact onlangs een eerste “nudging” project afgerond, waarin voedingsbedrijven en retail samen met experten van de UGent op zoek gingen naar manieren om consumenten in de winkel aan te moedigen om effectief gezondere keuzes te maken. De eerste resultaten zijn bemoedigend en vormen een basis voor nieuwe initiatieven. Ook hier is Fevia vragende partij voor meer steun vanuit een samenwerking met de overheid, bijvoorbeeld met de experten terzake binnen Sciensano.
Op gebied van marketing legt Fevia momenteel de laatste hand aan een nieuwe versie van de Belgian Pledge, samen met retailorganisatie Comeos en adverteerdersunie UBA. Deze versterkte code voor marketing naar kinderen voorziet onder meer in een verhoging van de minimumleeftijd van 13 naar 16 jaar en een striktere invulling van de implementatieregels, op basis van uitgebreid stakeholderoverleg. De aankondiging en toelichting van de Belgian Pledge 5.0 is voorzien voor de nabije toekomst.
Gezondheid en duurzaamheid vormen twee belangrijke maatschappelijke uitdagingen waar onze bedrijven absoluut werk van willen blijven maken. Dit is dan ook de kernopdracht van onze duurzaamheidsroadmap: een duurzaam voedingssysteem uitwerken dat iedereen helpt om op een gezonde manier te genieten van het leven. Onze Belgische bedrijven namen daartoe reeds talloze initiatieven. Ontdek ze hier.
*Nutritrack: monitoringsysteem om de voedingskwaliteit van voedingsproducten op de Belgische markt te volgen
**Euremo: studie gericht op het vergelijken van de nutritionele kwaliteit van Belgische voedingsproducten met die van buurlanden