Philippe Henroz volgt Arnaud Bonnel op als voorzitter van Fevia Wallonie

20.09.2024

Philippe Henroz (Brouwerij Orval) is de nieuwe voorzitter van Fevia Wallonie, de federatie van de Waalse voedingsbedrijven. Hij neemt met veel enthousiasme de fakkel over van Arnaud Bonnel (Food n’Joy). Zijn prioriteiten? De duurzame weg verder inslaan, met innovatie als katalysator: “Innovatie helpt ons om de voeding van morgen te maken, om onze sterktes op lokaal niveau verder uit te bouwen en om de vele uitdagingen op internationaal niveau het hoofd te bieden.”

Philippe Henroz succède à Arnaud Bonnel à la présidence de Fevia Wallonie

Van de ene crisis naar de andere

Arnaud Bonnel blikt terug op drie jaar voorzitterschap: “In 2021 begon mijn nieuwe rol als voorzitter, terwijl het coronavirus zijn intrede deed in ons land. Mijn mandaat begon meteen in een uitdagende context. Het jaar daarop volgde de energie- en grondstoffencrisis. En ook vandaag hebben we nog steeds te maken met geopolitieke spanningen. In eigen land hadden we bovendien te maken met een toenemende druk aan administratieve lasten, wat nefast is voor het ondernemersklimaat. En de zoektocht naar geschikt, technisch talent loopt nog steeds.”

“Tijdens elke crisis maakten we op alle niveaus duidelijk dat de voedingssector niet alleen essentieel is , maar evengoed een onmisbare schakel binnen het Waalse voedingssysteem. Zo sleepten we een aantal successen in de wacht: ik denk aan de vereenvoudiging van de procedures voor het verkrijgen van milieuvergunningen, en de nauwere banden met AKT for Wallonia en andere industriële federaties die resulteerden in een betere samenwerking.”

Arnaud draagt het voorzitterschap met vertrouwen over aan Philippe: “Het is voor onze bedrijven de norm geworden om zich aan te passen aan voortdurend veranderende omstandigheden. Mijn mandaat eindigt met de komst van een nieuwe Waalse regering die meer ondernemingsgezind is dan haar voorgangers.”

Think global, act local

Philippe Henroz is algemeen directeur van de Brouwerij van Orval, een kmo uit de provincie Luxemburg waar ze het gelijknamige trappistenbier produceren. Philippe is geen onbekende in de bierwereld, want hij was twaalf jaar marketing en communicatiedirecteur van Brouwerij Chimay. Als nieuwe voorzitter wil Philippe het internationale verzoenen met het lokale.

“Export is de motor van de groei van de Waalse voedingsindustrie. Als klein land met een open economie moeten we onze blik op de wereld blijven richten. Export vertegenwoordigt de helft van de omzet in de sector. Waalse voedingsbedrijven exporteren 60% van hun productie naar de buurlanden en 80% binnen Europa.”

Tegelijk moeten we blijven inzetten op lokale bevoorradingsketens en duurzame landbouw. Want de Waalse voedingsindustrie is nauw verwerven met de landbouw: maar liefst 64% van de grondstoffen die onze bedrijven gebruiken, komt van Belgische bodem. 

Onze bedrijven competitief houden met innovatie

Wallonië heeft nood aan een écht industrieel beleid dat innovatie en investeringen aanmoedigt en bedrijven ondersteunt bij hun verschillende transities. “Van producten tot processen en nieuwe organisaties: innovatie is daarbij de sleutel om op een duurzame manier te excelleren in onze regio. Meer steun voor onze competitiviteitspool Wagralim is dan ook cruciaal, vooral voor onze vele kmo’s”, gaat Philippe verder. 

We reiken de hand aan de Waalse regering om de positie van Wallonië, zowel in België als internationaal, te versterken. Help ondernemers door de kosten en de lasagne aan taksen te verlagen en tegelijk te zorgen voor een stabiel, evenwichtig en coherent wetgevend kader. Want een goed bestuur met een strategische visie gaat hand in hand met efficiënte structuren die ook minder administratieve lasten met zich meebrengen. Samen kunnen we zorgen voor duurzame groei.

“Ik kijk met veel enthousiasme uit naar de komende drie jaar als voorzitter van Fevia Wallonie. Fevia is een federatie die dicht bij haar leden staat, die luistert naar hun bezorgdheden, die optreedt als woordvoerder en een breed netwerk aanbiedt.

Ik doe een warme oproep aan voedingsbedrijven om lid te worden van Fevia. Aan degenen die al lid zijn, raad ik aan om nog meer gebruik te maken van Fevia’s diensten en deel te nemen aan vergaderingen of evenementen. Laat van je horen, want samen staan we veel sterker.”