96%. Zo hoog is het aandeel kmo’s in de Belgische voedingsindustrie. Ze zijn het kloppend hart van onze sector en verdienen zuurstof om de coronacrisis en de Brexit door te komen. Wij nodigden minister van zelfstandigen en kmo’s David Clarinval uit om met onze leden-kmo’s in dialoog te gaan.
De stem van onze kmo’s laten horen
Via ons kmo-comité laten we de stem van onze kleine en middelgrote ondernemingen weerklinken. En in die stem klinkt terecht bezorgdheid: over de strijd tegen de coronacrisis en over de Brexit natuurlijk. Maar ook over het toenemende protectionisme buiten en binnen Europa, zoals de beschermingsmechanismen in Frankrijk, want internationaal ondernemen blijft levensbelangrijk voor onze kmo’s.
Tijdens een boeiend gesprek deed minister David Clarinval de steunmaatregelen voor kmo’s uit de doeken en benadrukte hij hun belang: “De voedingsindustrie is van fundamenteel belang voor onze economie. Ik vind het dan ook interessant dat ik jullie kan ontmoeten en dat we dieper ingaan op thema’s die belangrijk zijn voor kmo-voedingsbedrijven”.
Een greep uit de steunmaatregelen
In het relanceplan voorziet de federale regering maatregelen om de continuïteit van de bedrijfsvoering te verzekeren, ook om faillissementen te voorkomen. “We laten niemand los” is een boodschap die onze premier Alexander De Croo regelmatig communiceert in de pers. Hierbij een greep uit de (lopende) federale maatregelen om onze voedingsbedrijven doorheen de storm te loodsen:
- Bedrijven kunnen tot 31 maart 2021 beroep blijven doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, en dat via een vereenvoudigde procedure. Dat is een belangrijke maatregel en Fevia ondersteunt de vraag van de sociale partners om deze ook na 31 maart 2021 te verlengen voor de duur van de beperkende maatregelen.
- Verder werd de RSZ-premie voor het derde kwartaal van 2020 uitgebreid naar de toeleveranciers van gesloten sectoren, zoals vele voedingsbedrijven. Bovendien zijn de soepelere regels rond rsz-voorschotten verlengd en kunnen bedrijven ook nu een afbetalingsregeling bij de RSZ aanvragen.
- Kleine ondernemingen die hun omzet aanzienlijk zien dalen, kunnen gebruikmaken van de COVID-19 tax shelter. Dat is een financiële steunmaatregel waarbij particulieren kunnen genieten van een belastingvermindering wanneer ze nieuwe aandelen op naam aankopen in vennootschappen.
- Bedrijven kunnen ook een vrijstelling krijgen voor toekomstige beroepsverliezen, het zogenaamde carry-back systeem. Heb je in 2020 verlies gemaakt omwille van de coronacrisis, dan kan je de winsten uit 2019 gebruiken om dat verlies op te vangen.
Het volledige overzicht van het sociaaleconomisch steunpakket vind je hier
Handel voeren in het post-Brexit tijdperk
Minister Clarinval ging ook in op vragen over die andere grote uitdaging, de Brexit. Want zelfs met de deal tussen de EU en het VK is de impact aanzienlijk voor veel kmo’s. De federale regering nam al in 2019 de nodige voorzorgen en zorgde, mede op vraag van Fevia, voor versterking bij het FAVV, de betrokken federale overheidsdiensten, waaronder douane, en andere betrokken instanties. En daar stopt het niet bij: zowel de aanwerving en opleiding van extra personeel als de nodige operationele budgetten zijn in de verschillende strategische plannen opgenomen.
“Het FAVV heeft 115 nieuwe personeelsleden aangeworven en opgeleid. Ons land moet over de nodige middelen beschikken om de voortzetting van de handel met het Verenigd Koninkrijk te garanderen, zonder de kwaliteit van de verhandelde producten te schaden. Door hun controles moet het FAVV oneerlijke concurrentie in het handelsverkeer vermijden”, verduidelijkt minister Clarinval.
Ontdek de eerste impact van de Brexit en de 4 valkuilen uit het akkoord
Verdere ondersteuning blijft nodig
Verschillende maatregelen kwamen er na een constructieve dialoog tussen Fevia en de verschillende bevoegde ministers en overheden. Die maatregelen blijven ook na 31 maart belangrijk. “We zijn minister Clarinval zeer dankbaar voor zijn tussenkomst. De tijdelijke werkloosheid helpt veel kmo’s om door deze crisis te geraken. We kijken alvast uit naar de nieuwe maatregelen die de regering in petto heeft om onze bedrijven te ondersteunen”, vertelt Leo Borms, de voorzitter van het kmo-comité.
Minister Clarinval sloot het kmo-comité af met een hoopvolle boodschap: “In 2020 hadden onze Belgische ondernemingen het niet makkelijk. En ook 2021 belooft een uitdagend jaar te worden. Maar dankzij de steunmaatregelen van de federale regering en het Belgische ondernemerschap, dat garant staat voor innovatie, doorzettingsvermogen en kwaliteit, komt de Belgische voedingsindustrie hier sterker uit! Samen kunnen we de weg inslaan van een ambitieuze Belgische economie, waar digitalisering en duurzaamheid centraal staan”.