Rsz-compensatie toeleveranciers: vraag hem tijdig aan

18.12.2020

De sluiting van de horecasector, de food service, de eventsector en andere sectoren treft niet alleen de ondernemingen uit die sectoren, maar ook de toeleveranciers van die sectoren, zo ook verschillende bedrijven uit onze sector. Dat is de reden waarom Fevia ijverde om ook voor die leveranciers te voorzien in een rsz-compensatie. Die compensatie was al aangekondigd op 6 november en is nu concreet. Als toeleverancier kun je vanaf nu een aanvraag doen. 

Welke compensatie? 

De compensatie stemt overeen met de verschuldigde netto patronale basisbijdragen en de patronale solidariteitsbijdrage voor studenten voor het eerste of het derde kwartaal 2020, waarbij het hoogste van de twee bedragen wordt toegekend.

Voor wie?

Om in aanmerking te komen voor de compensatie gelden drie voorwaarden:

  1. onderneming werkgevers in de privésector. 
  2. Kwalificatie als toeleverancier met name i2019 (of 2020, voor starters) ten minste 20% van uw omzet halen uit het rechtstreeks leveren van goederen of diensten aan ondernemingen uit de verplicht gesloten sectoren
  3. Een afname met 65% van de omzet kennen in het tweede of vierde kwartaal 2020, in vergelijking met het voorgaande kwartaal of het kwartaal een jaar eerder.

Hoe vraag je de compensatie aan? 

Je vraagt als onderneming de premie online aan via een beveiligde toepassing van de RSZ. Aanmelden gebeurt met de eID-kaart of itsme. Als werkgever moet beschikken over een beveiligde toegang voor de onderneming. De registratieprocedure is gedetailleerd beschreven op het portaal van de sociale zekerheid.

Een aanvraag op basis van het tweede kwartaal 2020 is mogelijk tot 15 januari 2021, een aanvraag op basis van het vierde kwartaal 2020 is mogelijk tot 15 februari 2021.

Vanaf 15 januari laat de RSZ aan ondernemingen weten of ze wel of niet in aanmerking komen voor de compensatie, en hoe hoog het bedrag is.

De RSZ stort het bedrag op de RSZ-rekening van de onderneming. Het bedrag zal in de eerste plaats worden gebruikt om eventuele openstaande schulden, van het eerste kwartaal 2021 en van eerdere kwartalen, af te lossen.

Meer informatie?