Verovert een innovatief Belgisch bladerdeeg binnenkort Europa?

05.09.2019

Op 24 april wonnen de jonge Vlaamse studenten Jasmien Debondt, Lotte De Vrindt, Lore Mennes, Wiebe Saerens en Achille Thys de eerste prijs van de Food At Work Ecotrophelia Belgium. Met deze wedstrijd daagt Fevia jongeren uit om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen dat morgen in de winkelrekken kan liggen. Het dynamisch team bekoorde de jury met “StratiVeg”, een bladerdeeg dat een bron van vezels is, met 30% groenten en met minder vetten dan een traditioneel bladerdeeg. In oktober vertegenwoordigen de jonge ondernemers ons land op Europees niveau. In aanloop naar Ecotrophelia Europe wordt het team begeleid en klaargestoomd door Fevia en het Vlaamse en Waalse innovatiepool Flanders’ FOOD en Wagralim. We zijn intussen 5 maanden verder: hoe gaat het nu met het team en hun product? Fevia ging even polsen.

Dag team StratiVeg. Vertel eens hoe jullie op het idee kwamen om StratiVeg te ontwikkelen?

Wiebe: “Onze school, KU Leuven campus Geel, neemt jaarlijks deel aan de Food At Work Ecotrophelia Awards. Een innovatiewedstrijd die trouwens een springplank is voor onze carrière. Het idee achter StratiVeg baseert zich op pizzabodems. Daarin bestaan vandaag al heel wat variaties. Je hebt pizzabodems die uit het klassieke deeg bestaan. Maar tegenwoordig vind je ook alternatieve groentenpizzabodems, uit bloemkool of zoete aardappel bijvoorbeeld. Bovendien bevatten groentenbodems meer voedingswaarden. Het concept van groenten verwerken in deeg sprak ons daarom enorm aan, en is trouwens één van de vier voedingstrends van de toekomst.”

Jasmien: “Dat klopt. “Waar kan je groenten nog in verwerken, naast pizzabodems?”, vroegen we onszelf af. En zo kwamen we op het idee om ook groenten te verwerken in bladerdeeg. En toen was onze baby ‘StratiVeg’ geboren, een gezondere variant in het bladerdeegassortiment.”

Wat is jullie link met voeding?

Lore: “Voeding heeft een belangrijke plaats in ons leven. Zo studeerde Wiebe in het middelbaar af in de hotelschool PIVA, is Lotte diëtiste van opleiding, rondde Achille net z’n stage af bij StarMeal en werkt Jasmien in de horeca. Momenteel studeren we allemaal voor een master in de biowetenschappen met voedingsindustrie als afstudeerrichting.”

Jasmien: “En nog een onmisbare link die we niet mogen vergeten: wij zijn allemaal Bourgondiërs!”

Hoe gebeurt zo’n ontwikkelingsproces precies?

Jasmien: “Dat was, van A tot Z, een heel leuk en leerrijk proces. Het begon allemaal in de keuken en met een deegrol. Bladerdeeg voor het eerst klaarmaken is echt niet zo simpel, er kwam heel wat geknoei aan te pas. Bovendien maakten we onze allereerste bladerdegen met de verkeerde boter. Nadien brachten we een bezoek aan een bakkerswinkel, om daar de juiste margarine te kopen. Kortom, het is vooral trial en error, net zoals in de R&D-afdeling van een echt voedingsbedrijf.”

Lotte: “Gaandeweg kwamen we via via bij een vakschool in Geel terecht. We kregen met eigen ogen te zien hoe je op ambachtelijke wijze en op de juiste manier bladerdeeg moet maken.”

En dan nu de vraag die iedereen zich stelt: zijn er voedingsbedrijven die met jullie product in zee willen gaan?

Wiebe: “Tot onze verbazing wel. Twee bedrijven namen alvast contact met ons op. Een producent van slaatjes en verse maaltijden liet weten dat ze ons bladerdeeg op ambachtelijke wijze voor quiches willen gebruiken. Zij tonen interesse in het bereidingsproces. Het andere bedrijf heeft daarentegen interesse in het volledige product. Zij willen StratiVeg écht produceren.”

Jasmien: “Het interessante is dat één van de bedrijven interesse toonde omwille van StratiVeg’s Nutri-Score. Omdat het deeg uit groenten bestaat, krijgt het product door haar voedingswaarde een hogere ranking.”

Wat zijn de next steps voor StratiVeg?

Lotte: “Dat is een heel goede vraag. Waar past StratiVeg nog in het plaatje? Iedereen van het team studeert nog of begint net met werken. Daarom hebben we nog geen verdere toekomstplannen uitgetekend voor StratiVeg. We zouden het daarom heel leuk vinden om het product uit handen te geven, zodat een voedingsbedrijf ons product produceert. Wij kwamen hiervoor al samen met een business analyst.”

Als winnaar van Ecotrophelia Belgium vertegenwoordigen jullie ons land in oktober op Europees niveau op de voedingsbeurs Anuga in Keulen. Hoe bereiden jullie jullie daarop voor?

Lotte: “Om ons klaar te stomen voor Ecotrophelia kwam het team tijdens de zomermaanden samen met innovatiepolen Wagralim en Flanders’ FOOD. Zij hielpen ons met de technische aspecten van ons dossier, zoals de samenstelling van het product.”

Wiebe: “Ook Fevia ondersteunt het team in aanloop naar Ecotrophelia en legt de focus op het communicatieve. Zij gaven ons praktische presenteertips en namen onze PowerPointpresentatie onder de loep.”

And last but not least: Wat gaan jullie doen als jullie de Europese wedstrijd winnen?

Jasmien: “We hadden helemaal niet verwacht dat we Ecotrophelia Belgium zouden winnen, laat staan op Europees niveau. Als we winnen, gaan we heel blij en fier zijn. Dan krijgen we media-aandacht!”

Dankjewel voor jullie tijd. We duimen alvast voor jullie!

Fevia_Strativeg_Food At Work Awards_Ecotrophelia