Food At Work: de voedingssector zoekt jonge talenten

09.10.2018

Begin oktober staat voor veel studenten gelijk aan het begin van een nieuw academiejaar. Meteen ook een moment om even stil te staan bij wat de toekomst voor hen in petto heeft. Misschien een carrière in de voedingsindustrie? Kan best zijn, want de voedingsindustrie is vandaag de grootste industriële werkgever in België en door de toegenomen automatisering en robotisatie zoekt onze sector steeds meer technisch geschoolde medewerkers. Met tal van initiatieven onder het merk “Food At Work” probeert de sector jongeren en werkzoekenden de weg te doen vinden naar de dynamische voedingssector. Perfecte timing dus om met Anke Grooten, Social Affairs Director bij Fevia, te kijken naar wat er dit jaar op het menu staat.  

Anke, kan je ons allereerst de werkgelegenheid schetsen in de voedingsindustrie?

De Belgische voedingsindustrie telt ruim 90.000 werknemers, wat betekent dat 1 op de 5 jobs in de industrie er één in de voedingsindustrie is. Onze bedrijven zoeken bovendien heel wat mensen: VDAB, Forem en Actiris hebben dagelijks gemiddeld 1500 vacatures bij voedingsbedrijven openstaan op hun website.

Onze sector staat voor diversiteit en werkzekerheid, dat bewijzen recente cijfers van de Centrale Raad voor Bedrijfsleven over de Werkgelegenheid in de Voedingsindustrie. Zo zijn 66% van de werkkrachten arbeiders. De werknemers zijn bovendien voor 34% vrouwen, tegenover 23% in de globale Belgische industrie. En maar liefst 87,6% van de werknemers zijn aan de slag met een contract van onbepaalde duur, met een gemiddelde anciënniteit van 10 jaar. En, 27% van de werknemers zijn laaggeschoold, 51% middengeschoold en 22% hooggeschoold.

Welke evoluties zie je?

De toenemende automatisering, digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat onze bedrijven steeds meer op zoek zijn naar technisch geschoolde profielen. De continue investeringen van voedingsbedrijven zorgen voor tal van openstaande vacatures, voor een grote verscheidenheid en diversiteit aan profielen. Dagelijks komen er 36 nieuwe vacatures open.

Om de talrijke openstaande vacatures in te vullen, ondernemen Fevia, het sectoraal opleidingsfonds Alimento samen met andere partners tal van initiatieven. Veel daarvan vallen onder de noemer “Food At Work”, het merk waarmee we onze troeven als sector in de kijker zetten. Denk maar aan het feit dat onze bedrijven heel veel inzetten op innovatie, samen met de Waalse en Vlaamse innovatiepolen Wagralim en Flanders’ FOOD. Zo kon je recent nog op het Supernova festival in Antwerpen zien dat de voeding van morgen vandaag ontwikkeld wordt in ons land. Wie wil daar nu niet aan meewerken?

Welke initiatieven staan er dit jaar op het programma?

Dit schooljaar starten we opnieuw met de Food At Work Days om jongeren met eigen ogen de voedingsindustrie te laten ontdekken en tegelijkertijd genoeg geschikte medewerkers te vinden. Tijdens verschillende initiatieven en events proeven ingenieursstudenten, studenten hoger onderwijs, en leerlingen van de zogenaamde STEM-richtingen in het middelbaar onderwijs van de vele opportuniteiten in de sector.

In september lanceerden we reeds de inschrijvingen voor onze innovatiewedstrijden. De Food At Work Student Awards die jongeren van het secundair, hoger en universitair onderwijs uitdagen om de voeding van de toekomst mee te ontwikkelen. En de Food At Work Techno Awards die Vlaamse leerlingen van het technisch onderwijs of beroepsonderwijs uitdagen om een technische oplossing bij een voedingsbedrijf uit te werken. De winnaars van beide wedstrijden worden dit jaar bekroond tijdens een unieke prijsuitreiking op 24 april. Iedereen, van CEO’s tot professoren en journalisten, is er welkom om de innovatieve creaties van jongeren te komen ontdekken en proeven.

Aan Waalse kant, startten we onlangs met het nieuwe initiatief Opération « J-Plonge », waarbij jongeren de verschillende functies binnen een voedingsbedrijf kunnen ontdekken.

Van 15 tot 17 oktober neemt de voedingssector ook deel aan de STEM-dagen in Technopolis om ideeën uit te wisselen en het grote aanbod aan technische jobprofielen te promoten.

Wat moeten we dit jaar nog extra in het oog houden?

Het alternerend leren krijgt dit jaar extra aandacht. We zitten als sector hiervoor mee aan het stuur van de ontwikkeling van “Duaal leren in Vlaanderen” en “l’Apprentissage en alternance” in Wallonië. Jongeren kunnen zo hun diploma behalen gedeeltelijk in een bedrijf, gedeeltelijk op de schoolbanken in zowel ambachtelijke, logistieke als technische opleidingen. Sinds dit schooljaar worden extra opleidingen duaal leren aangeboden, waaronder een hele reeks technische opleidingen zoals elektrische installaties, elektrotechnicus, elektrotechnieken, elektromechanische technieken en chemische procestechnieken. Ook de specifieke opleidingen brood-en banketbakkerij, chocolatier en slagerij blijven in het aanbod.

Onze voeding is wereldwijd erkend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie en daar kan je als medewerker van de Belgische voedingsindustrie alleen maar fier op zijn! Ik nodig dus iedereen die interesse heeft uit om alles rond Food At Work te volgen op de website van Fevia www.fevia.be.

Bekijk alvast de video rond de nieuwe duale opleiding voor productieoperatoren in de voedingsindustrie dat Alimento lanceerde in samenwerking met IFAPME (L’Institut wallon de Formation en Alternance et des indépendants et des PME): klik hier

Ontdek ook de Food At Work Student Awards in beeld tijdens de prijsuitreiking vorig jaar: klik hier