Brazilië is de belangrijkste afzetmarkt voor Belgische voeding en dranken in Latijns-Amerika. Maar het land is vooral cruciaal als leverancier van basisproducten voor de Belgische en Europese voedingsindustrie, zoals koffiebonen en sinaasappelsap. Tijdens de Belgische Economische Missie naar Brazilië versterken voedings- en logistieke bedrijven hun handelsstromen en bewijzen ze dat België weliswaar een klein land is, maar groots in voeding. Wereldleiders AB InBev en Puratos ontwikkelen er de voeding van de toekomst, zoals alcoholvrij bier en veganistische bakkerijproducten.
Belangrijkste exportmarkt in Latijns-Amerika…
De Belgische Economische Missie komt op het opportune moment voor Belgische voedingsbedrijven: de laatste jaren zit de export naar de belangrijkste afzetmarkt in Latijns-Amerika namelijk in de lift. Van 23 tot 30 november zullen onze voedingsbedrijven een boost geven aan die tendens. Aardappelproducten en verwerkte groenten en fruit zijn onze belangrijkste exportproducten, met de Belgische frietjes op kop. Voor de aardappelproducten is Brazilië de tweede grootste overzeese exportmarkt, na de VS. Op de tweede plaats staan maalderijproducten en mout, gevolgd door chocolade(producten).
Evolutie handelsrelatie België–Brazilië in voeding en dranken
Uitvoer van Belgische voeding en dranken naar Brazilië in 2023
…maar import primeert
Terwijl onze exportcijfers groeien sinds 2018, blijft de invoer van Braziliaanse basisproducten significanter. Brazilië is dus een interessante afzetmarkt, maar is vooral belangrijk als leverancier van basisproducten voor de Belgische voedingsindustrie. Met 11% van onze totale invoer is Brazilië ons belangrijkste overzeese invoerland.
Als grootste koffieproducent ter wereld speelt Brazilië een sleutelrol in de mondiale koffiemarkt. Koffiebonen maken dan ook bijna 40% uit van de totale invoer. De bonen worden opgeslagen in de Haven van Antwerpen, de grootste koffieopslagplaats ter wereld, en van daaruit verder verhandeld op de Europese markt. Maar liefst 40% van de bonen in de Antwerpse haven is van Braziliaanse origine. Het land is dus een cruciale leverancier van grondstoffen voor de meer dan 60 Belgische koffiebranders die lid zijn van Fevia.
Invoer van Braziliaanse voeding en dranken naar België in 2023
Sinaasappelsap is het tweede grote importproduct. Brazilië is de grootste producent van sinaasappelsap ter wereld. Twee van de drie wereldspelers in de handel van sinaasappelsap, Louis Dreyfus Company en het Braziliaanse Citrosuco, hebben een terminal in de haven van Gent. Van hieruit gaat het sap naar de drankenproducenten in België en Europa. Je zou dus kunnen stellen dat nagenoeg al het fruitsap dat in Europa gedronken wordt, uit Gent komt.
Duurzame handelsrelatie
Duurzaamheid primeert in de Belgisch-Braziliaanse handelsrelatie. Dat tonen Fevia, VLAM en de havens van Antwerpen-Zeebrugge en Gent aan tijdens een event rond voeding en logistiek in São Paulo. De Braziliaanse handelsvereniging voor exporteurs van koffiebonen, Cecafé, licht er toe hoe de sector serieuze stappen zet richting sociale en ecologische duurzaamheid. Ze doet dat via certificeringen, educatie voor boeren en de integratie van duurzame praktijken in de productieketen. Zo zetten de producenten in op regeneratieve landbouw, biologische gewasbescherming, duurzaam waterbeheer en herkomsttransparantie.
Fevia-lid Belmoca is een van de afnemers van de Braziliaanse groene bonen. Op het event licht deze Belgische producent van koffiecapsules toe hoe ook bij hen duurzaamheid primeert. Het bedrijf gebruikt enkel koffiebonen die op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier worden verbouwd en waarvoor de boeren een eerlijke prijs ontvangen. Belmoca produceert zowel recycleerbare, composteerbare als hervulbare koffiecapsules en sensibiliseert de consument rond verantwoord consumeren en recycleren.
Ook op vlak van CO2-reductie werken Belgische en Braziliaanse partners samen. North Sea Port, Louis Dreyfus Company en Citrosuco hebben de ambitie om tussen de havens van Gent en Santos een ‘green corridor’ aan te leggen. Concreet onderzoeken ze de bouw van een kaai-infrastructuur voor walstroomvoorziening voor zeeschepen. Op deze manier kunnen de schepen op groene elektriciteit draaien tijdens het laden en lossen van sinaasappelsap.
Partners in innovatie
België en Brazilië zijn ook partners in innovatie in voeding en dranken. Dat zullen twee Fevia-leden tijdens de missie tonen aan HKH Prinses Astrid en de Belgische en Braziliaanse officials.
Puratos is ondertussen 35 jaar actief in Brazilië. Haar ‘InSPiration Center’ in São Paulo groeide uit tot een belangrijk onderdeel van het wereldwijde netwerk van innovatiecentra van deze wereldleider in de bakkerij-, patisserie- en chocolaterie-industrie. Het centrum voert onderzoek en inspireert professionals uit heel Zuid-Amerika rond typische regionale smaken en ingrediënten, zoals tropische vruchten en de beroemde Braziliaanse rapadura of oersuiker. Het centrum ontwikkelt ook gezondere, plantaardige en veganistische taarten, gebak en brood. Met haar bakkerijschool in de voorstad Guarulhos versterkt Puratos ten slotte ook de lokale gemeenschap.
Brazilië is de grootste biermarkt in Latijns-Amerika. Het Belgische Interbrew fuseerde ondertussen twintig jaar geleden met het Braziliaanse AmBev. De innovatiecentra in Leuven en Rio de Janeiro werken samen rond alcoholvrij bier, een van de snelst groeiende segmenten in de wereldwijde bierindustrie. In het centrum worden verschillende producttechnologieën en brouwmethoden getest, om de alcoholuitloging te verbeteren zonder in te boeten op smaak en textuur. Het ‘Smart Drinking Lab’ op de universitaire campus in Rio bevordert verantwoord alcoholgebruik door middel van data-analyse, innovatieve apps en sensibilisering.
Fevia-leden in Belgische Economische Missie in Brazilië
AB InBev, Belberry, Belmoca, Brewery Verhaeghe-Vichte, Brewery De Halve Maan, Confiture l’Ardennaise, Corman, Dely Waffles, Euro Distri Service, Fresh & Saucy Food, Poppies Bakeries, Puratos, Belgian Chocolate Group, Vondelmolen. Raadpleeg hun bedrijfsprofielen
Volg de activiteiten van Fevia en haar leden tijdens de missie