De voedingsindustrie kleurt rood, maar gaat voor goud

02.12.2024

Wat brengt de nabije toekomst voor de Belgische voedingsindustrie? Wij gingen de economische temperatuur opmeten bij onze subfederaties. Bijna alle indicatoren kleuren misschien rood, maar we blijven gaan voor goud: een duurzame toekomst!

Naar de analyse

In een notendop

  • De rendabiliteit blijft historisch laag, met een gemiddelde van slechts 2,32% in 2023.
  • De groei van de werkgelegenheid staat op z’n laagste niveau sinds 2016.
  • De loonkostenhandicap loopt op tot ruim 25%; de elektriciteitsfactuur is nog steeds hoger dan in Frankrijk en Nederland; de fiscale handicap op dranken is torenhoog.
  • De grondstofprijzen stijgen opnieuw: +5,5% (inflatie in oktober 2024).
  • De komende 6 maanden brengen een voorzichtig optimisme op vlak van productie, investeringen en werkgelegenheid. Maar de rendabiliteit blijft zorgen baren. 
  • Belgische huishoudens besteden minder en minder aan voeding.

De 5 belangrijkste uitdagingen voor onze subfederaties

1. Concurrentiekracht en taksen

Accijnzen en andere heffingen zetten de concurrentiekracht van Belgische voedingsbedrijven onder druk, vooral in de drankensector.

De elektriciteits- en loonkosten zijn hoger dan in buurlanden, wat leidt tot een competitief nadeel.

2. Het vinden van geschikt talent

Door het tekort aan geschikte werknemers, behouden bedrijven, in sectoren waar de productie daalt, liever hun huidig personeel. Al weegt dat op de productiviteit. In sectoren waar het beter gaat, hebben bedrijven moeite om de nodige technische profielen aan te werven, en dat belemmert de productie.

3. De schommelingen in grondstofprijzen

De volatiliteit van grondstofprijzen en sectorspecifieke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de recordhoge cacaoprijzen (chocoladesector) en wisselende suikerprijzen (suikersector), belemmeren de rendabiliteit.

4. De complexe wetgeving

Complexe en tijdsintensieve wetgeving, zoals verpakkingsbijdragen en administratieve lasten, remmen investeringen en verhogen de operationele kosten.

5. Innovatie en duurzaamheid

De noodzakelijke duurzaamheidsinspanningen (bijv. verpakkingsvereisten, energie-efficiëntie) botsen tegen financiële middelen, vooral voor kmo’s.