Samen tegen voedselverlies: doe kennis op van anderen en vergeet niet te schenken

01.10.2024

29 september was de Internationale Dag tegen Voedselverlies. Het ideale moment om 4 initiatieven in de kijker te zetten die kunnen helpen om voedselverlies aan te pakken, ook bij jou in het bedrijf! Wat dacht je van een gloednieuw lerend netwerk? Of een pas vernieuwde brochure die je toont hoe je kan schenken?

Voedselverlies verminderen heeft voordelen op zovele vlakken. Maar toch blijkt het in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk. Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Voedselverlies zetten we graag een aantal nieuwe initiatieven in de kijker, gelanceerd door of in samenwerking met Fevia.

1) Neem deel aan het gloednieuwe Lerend netwerk Voedselverlies verminderen

Dit najaar start Fevia Vlaanderen met een nieuw lerend netwerk en dit specifiek rond de vermindering van voedselverlies in voedingsbedrijven. Gedurende 4 sessies komt een groep gelijkgezinde bedrijven samen om van experten en van elkaar te leren en inspiratie op te doen.

Wil jij ook meer actie nemen tegen voedselverlies in je bedrijf? Kom dan inspiratie opdoen in het nieuwe lerend netwerk. Meer info en inschrijvingen: Neem deel aan het nieuwe lerend netwerk rond de vermindering van voedselverlies | Fevia

2) Heb je al aan schenking gedacht voor je overschotten? Neem een kijkje in de vernieuwde brochure

Heb je overschotten die je zou kunnen wegschenken? Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Laat je dan op weg helpen door de vernieuwde brochure rond schenkingen. Deze brochure werd gezamenlijk door Fevia en Comeos uitgewerkt, samen met sociale organisaties. Ze kreeg zopas een update.

De brochure wil zowel voedingsbedrijven als supermarkten op weg helpen met de eerste stappen rond schenkingen: waarom, wie zijn de spelers, wat kan je geven, welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen, wat zijn de fiscale voordelen, hoe ga je praktisch te werk en wie kan je contacteren.

Wist je trouwens dat de regels rond vrijstelling van btw bij schenking gewijzigd zijn? Vrijstelling is nu mogelijk voor producten met een maximale resterende houdbaarheid van 15 dagen, vroeger was dat 5 dagen.

Hierbij meteen ook een warme oproep om schenking te overwegen, als je nog overschotten van kwalitatieve producten hebt.

3) Voedselverlies aanpakken in de keten

Hoe vermijden we voedselverlies van veld tot vork? Dat was het onderwerp van de 5e rondetafel die Fevia organiseerde in het kader van de duurzaamheidsroadmap. Eén van de doelstellingen in de duurzaamheidsroadmap is immers om het verlies met bijna een derde te verminderen tegen 2025, zowel tijdens als na het productieproces. 

Omdat samenwerken hierin cruciaal is, organiseerde Fevia in mei 2024 een rondetafelgesprek over voedselverlies, bij Unilever in Brussel. We gingen met diverse partners uit en rond de voedingsketen in dialoog, om na te gaan hoe we zo min mogelijk verloren kunnen laten gaan doorheen de hele keten.

Uit de rondetafel gesprekken distilleerden we 10 inzichten. Deze staan, doorspekt met quotes, samengevat in een brochure beschikbaar op deze link.

4) Originele recepten met overschotten

De Kostwinners verenigen de organisaties in Vlaanderen die betrokken zijn in de strijd tegen voedselverlies, waaronder ook Fevia Vlaanderen. Vorig jaar brachten de Kostwinners een online tool uit, de Wat-je-nog-liggen-had GPT. De naam spreekt voor zich: in die tool verzint een AI originele recepten op basis van de restjes in je koelkast, overschotten van jouw product,.... Dit jaar zetten we de tool opnieuw in de kijker, door er een wedstrijd aan te koppelen. Door de tool te gebruiken kan je namelijk een speciale lunch winnen in sterrenrestaurant Boury. Je raadt het al, het gaat om een lunch op basis van (sterren)restjes! Meer weten over Wat-Boury-nog-liggen-had GPT? Klik dan door naar hier.