Aan tafel met Manon Schenck, Lady Chef of the Year

21.08.2024

Wist je dat er jaarlijks een vrouwelijke chef in België verkozen wordt tot ‘Lady Chef of the Year’? In 2023 ging de titel naar Manon Schenck: de smaken van deze Lady Chef gaan volgens de voltallige jury recht naar het hart. Wij namen de proef op de som en, na een hemels lekker maal in La Table de Manon, schoof de Lady Chef met ons mee aan tafel. Hoe kijkt zij naar Belgische voeding?

Belgische voeding en dranken: daar zijn we trots op!

Om de samenwerking tussen de voedingsindustrie en de gastronomie te versterken, is Fevia met haar promotiemerk “Food.be – Small country. Great food.” voor het tweede jaar op rij hoofdpartner van het gastronomisch event “Lady Chef of the Year””. Dit partnerschap is een eerste initiatief om de banden aan te halen met de gastronomische sector en dit met één doel: samen het imago van Belgische voeding en dranken versterken in binnen- en buitenland. Want op ons bord of in de winkelrekken: Belgische voeding en dranken zijn van wereldklasse. Samen zijn we “Small country. Great food.”! 

 

Ik wist altijd al dat ik dit metier wilde doen. Frankrijk is mijn geboorteland. Echter, acht jaar geleden vestigde ik mij in België om het restaurant La Table de Manon te openen. Ik vind het leuk om in mijn gerechten een knipoog te geven naar mijn adoptieland, bijvoorbeeld een herinterpretatie van tonijn met perzik, omgekeerde mossel-friet... Kleine anekdote: de eerste keer dat ik over tonijn met perzik hoorde had ik mijn twijfels, maar een vriendin schotelde me het gerecht eens voor en ik vond het heerlijk.”

Ik denk dat de Belgische keuken zich onderscheidt van andere Europese keukens door haar diversiteit. In een klein land als België onderscheidt het noorden en het zuiden zich immers door een volledig verschillende culinaire identiteit. In de Ardennen en de Gaume bijvoorbeeld, zul je veel meer streekgerechten vinden waar wild en charcuterie de helden zijn, terwijl aan de kust prachtige vis uit de Noordzee te vinden is. Dat is naar mijn mening wat de kracht van de Belgische gastronomie bepaalt.

Ik hou ervan om bier te gebruiken in mijn gerechten, als reductie in sauzen, zoals bijvoorbeeld de Gueuze 'Mariage Parfait' van brouwerij Boon dat een kreeftengerecht naar een hoger niveau tilde, voor een lokale twist melk in wafels vervangen en ook in sommige gebakjes. Soms, kies ik dan echter voor een fruitig bier zoals Kriek. We hebben ook een prachtige selectie van Belgische wijnen, mousserende wijnen en sterke dranken waar we onze klanten graag kennis mee laten maken.”​​​

 

Ik denk dat het belangrijk is om in dialoog te gaan met lokale producenten, trouwens zeer goed vertegenwoordigd in België, zodat ze kunnen praten over hun producten om deze dan te laten schitteren in onze gerechten en de Belgische keuken op die manier aan te prijzen. Probeer ook eens de recepten van grootmoeder uit en blaas ze nieuw leven in door de smaken en presentatie ervan te moderniseren.”