Impact omikron: is de piek voorbij?

15.02.2022

Is de snelle verspreiding van de omikronvariant een bedreiging voor de voedselvoorziening? Om de situatie ter plaatse te leren kennen en de aanpak, indien nodig, snel te kunnen aanpassen, vragen wij je om tijdelijk een korte wekelijkse enquête in te vullen. Ontdek de resultaten van de vijfde enquête, die informatie geven over de week van 7 februari.

 

De afgelopen twee weken is het gemiddelde ziekteverzuim in onze sector gedaald van 11,9% op het hoogtepunt van de crisis tot 10,3% nu. De storm lijkt dus op te klaren. Zo verklaart driekwart van de ondernemingen dat de situatie ten opzichte van de vorige week enigszins (36%) of sterk (38%) is verbeterd.

De negatieve gevolgen voor de productie zijn echter nog steeds relatief groot. Daarbij kampt nog altijd twee derde van de bedrijven met bevoorradings- en/of logistieke problemen.

Om een antwoord te bieden op het verhoogd absenteïsme gelden tijdelijk een aantal bijkomende flexibiliteitsmaatregelen zoals het bijkomend inzetten van mensen in tijdskrediet, swt, asielzoekers en studenten. Die maatregelen kun je als bedrijf inzetten van 24 januari tot 28 februari 2022. Een overzicht van die maatregelen lees je hier: Extra maatregelen als antwoord op verhoogd absenteisme wetsvoorstel goedgekeurd | Fevia

Met deze positieve noot sluiten wij onze wekelijkse enquêtes af. Wij bedanken onze leden voor hun deelname.