Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct. Maar naast kwaliteit verwachten consumenten dat het product verder verduurzaamt. Daarom zette Choprabisco, de beroepsvereniging van de Belgische chocoladesector, samen met meer dan 60 andere organisaties, haar schouders onder het Beyond Chocolate initiatief voor de verduurzaming van de Belgische chocoladesector. Een blik op de vooruitgang met Guy Gallet, secretaris-generaal van Choprabisco.
Wat zijn de ambities?
“Beyond Chocolate heeft twee ambities”, vertelt Guy Gallet. “De eerste is dat tegen 2025 alle chocolade die geproduceerd en/of verhandeld is in België voldoet aan één van de relevante certificeringsstandaarden (FairTrade, Rainforest Alliance, Biologisch) en/of geproduceerd is met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.
Tegen 2025 moeten ook de afspraken worden gerespecteerd tussen de twee belangrijkste cacaoproducerende landen (Ivoorkust en Ghana) en het bedrijfsleven om ontbossing tegen te gaan (Cocoa & Forests Initiative).
Voor de tweede ambitie zetten de partners zich in zodat tegen 2030 cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen. En dat verdere ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector gestopt wordt.”
Hoever staan we vandaag?
Guy Gallet licht de vooruitgang toe: “het Beyond Chocolate secretariaat berekende dat in 2020 57% (ten opzichte van 50% in 2019) van de chocolade die in België geproduceerd wordt duurzaam was volgens een certificeringsstandaard of bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma. De groeiende marktvraag naar duurzame producten lijkt deze trend verder te ondersteunen.
Een andere vooruitgang zien we op het niveau van traceerbaarheid. In 2020 was de cacao die gebruikt wordt voor de productie van Belgische chocolade voor 42% traceerbaar is tot op het niveau van de cacaoboer. Terwijl dat in 2019 nog maar 14% was.”
Pilootprojecten voor een leefbaar inkomen
De Belgische ontwikkelingssamenwerking maakte een financieringsfonds van 2 miljoen euro vrij om investeringen uit de privésector in duurzame cacaoketens te stimuleren. “8 duurzaamheidsprojecten zijn opgestart in Ivoorkust, Ghana en de Democratische Republiek Congo.
Via deze projecten investeren we meer dan 6 miljoen euro in innovatieve modellen en duurzaamheid. Bovendien steunen we meer dan 12.000 cacaoboeren voor een leefbaar inkomen. Succesvolle modellen krijgen de komende jaren een opschaling, om zo meer cacaoboeren te bereiken”, aldus Guy.
Samen bereiken we meer
Het Beyond Chocolate partnership werd eind 2018 gelanceerd door de toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo.
“Het unieke en innovatieve aan dit initiatief is dat het meer dan 60 partnerorganisaties samenbrengt die verschillende stakeholders vertegenwoordigen: chocoladebedrijven, retailers, overheid, NGO’s, vakbonden, social impact investeerders, certificatie instellingen, kennisinstellingen… Want dankzij samenwerking bereiken we meer dan ieder op zich”, sluit Guy af.
Meer info over Beyond Chocolate vind je hier