Tips tegen voedselverspilling: aanpassen van uw verpakkingen

16.11.2016

Hoe kan u als voedingsbedrijf de consument helpen om minder voedsel te verspillen? FEVIA deelt tips binnen de sector.

Tips rond verpakkingen

We zijn de reeks van tips een tijd geleden gestart met tips rond de houdbaarheidsdatum (zie fevia news).

Na een onderbreking zetten we de reeks verder met tips rond verpakkingen.

Wanneer het aankomt op verpakkingen, dan zijn er een aantal zaken die typisch kunnen helpen om de voedselverspilling bij de consument te verminderen. Heeft u onderstaande zaken al in overweging genomen voor uw verpakkingen? 

  • Verpakkingen voor kleine gezinnen/eenpersoonshuishoudens – zorgen voor keuze tussen verschillende portiegroottes
  • Geportioneerde verpakkingen (split packs) – deze zorgen ervoor dat slechts een deel van de verpakking geopend wordt en dat de rest van het product verder nog optimaal bewaard blijft
  • Aanduiding van dosering op de verpakking zelf
  • Tools om te doseren verwerkt in de verpakking
  • Hersluitbare verpakkingen
  • Verpakkingen die gemakkelijk leeg te maken zijn
  • Verpakkingen die het product langer bewaren

Communiceer ook over de voordelen van de verpakking. Leg aan de consument uit hoe de verpakking en haar innovaties hem/haar kunnen helpen om minder te verliezen.

Goede praktijkvoorbeelden

Aan goede voorbeelden van bovenstaande tips geen gebrek. 

Er zijn trouwens een aantal initiatieven die dergelijke goede voorbeelden in de kijker willen zetten.

Zo bijvoorbeeld de Greener Packaging Awards: vermindering van verspilling van het product is hierbij één van de wedstrijdcategorieën. Goede voorbeelden bij de winnaars en deelnemers van de voorbije jaren kunnen hier teruggevonden worden.

Ook op de Pinterest-pagina Pack2SaveFood, onderhouden door OVAM, worden goede voorbeelden ingezameld. Neem er gerust eens een kijkje of laat zelf je goede voorbeeld achter.

Eén zo’n praktijkvoorbeeld: drankkartons met vouwlijnen voor vb. yoghurt. Na het uitschenken zijn die eenvoudige plat te maken, op te vouwen en uit te knijpen. Zo kunnen ze beter leeggemaakt worden.

Achtergrond

De tips tegen voedselverspilling worden gedeeld met de bedoeling om voedselverlies samen te helpen verminderen. Deze actie kadert binnen de uitvoering van de Ketenroadmap Voedselverlies

Disclaimer

Bovenstaande tips betekenen geen aanbevelingen voor alle producten/alle producenten en betekenen geen engagement voor de sector. Het gaat om voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen en die door individuele bedrijven naar eigen oordeel/inzicht kunnen toegepast worden indien toepasselijk en indien praktisch en economisch mogelijk.