De beheersing en bewaking van voedselveiligheid staat weer meer dan ooit bovenaan de agenda van Belgische voedingsbedrijven mede door een aantal recente crisissen, gelinkt aan de nieuwe ‘whole genome sequencing’ technologie en een aantal andere (technologische) evoluties. Met Q-DNA, een nieuw innovatieproject in samenwerking met UGent, Flanders’ FOOD, Wagralim, Fevia en Alimento tillen we de beheersing van voedselveiligheid in de Belgische voedingsindustrie naar een volgend niveau. Neem deel aan het project, pluk er als eerste de vruchten van en veranker een voedselveiligheidscultuur in het DNA doorheen je hele organisatie!
Waarom?
De Belgische voedingsindustrie kan nu, net zoals 20 jaar geleden, opnieuw de kans grijpen om een proactieve visie te implementeren op vlak van het beheersen van deze nieuwe aspecten van voedselveiligheid en om voedselveiligheid naar een nog hoger niveau te tillen. Het Belgische autocontrolesysteem, ingevoerd na de dioxinecrisis, heeft toen van Belgische voedingsbedrijven zeer betrouwbare handelspartners gemaakt die veilige voeding produceren. Nu kunnen zij opnieuw een stap voorwaarts zetten om best of class te blijven inzake voedselveiligheid.
Door vandaag de preventieve benadering in voedselveiligheid centraal te plaatsen via grondige validatie van productieapparatuur en de verankering van een voedselveiligheidscultuur in het DNA van de hele organisatie, en dus in de geesten van alle medewerkers, binnen een Belgisch voedingsbedrijf (Q-DNA) zal de voedingsindustrie weer een duidelijke voorsprong geven op de concurrentie. Het Q-DNA van het Belgisch voedingsbedrijf zal van het bedrijf de meest betrouwbare handelspartner maken.
Wat is Q-DNA precies?
Q-DNA is ook de roepnaam van een driejarig project voor Belgische voedingsbedrijven die deze voorsprong willen nemen.
Een goed functionerend voedselveiligheidssysteem met gevalideerde, technologische interventiestappen (module 1), gecombineerd met een doordachte controlestrategie ingebed in een algehele voedselveiligheidscultuur (module 2) is de beste garantie om op een proactieve manier voedselveiligheid te garanderen.
Het projectconsortium focust op een preventieve aanpak om de voedselveiligheidsstatus van bedrijven significant te verhogen door in te zetten op 2 complementaire pijlers, nl. technologie en arbeidsorganisatie en zal state-of-the-art tools en methodes ontwikkelen die een Belgisch voedingsbedrijf kan implementeren.
Wacht niet langer, en neem als voedingsbedrijf vandaag een voorsprong
Om de implementatie te vergemakkelijken voorziet het projectconsortium een interactief activiteitenprogramma met verschillende niveaus van participatie. Het projectconsortium wil graag weten hoe uw bedrijf wil deelnemen.