- Nieuws
- #SpiceUpYourPolitics met deze 9 tips
Onze wensen voor het nieuwe jaar? Een duurzame toekomst dankzij een sterke, Belgische voedingsindustrie. De Fevia Jaarvergadering stond dit jaar in het teken van ons memorandum met de slogan ‘Spice up your politics!’. Mensen van onze sector gingen daarvoor de dialoog aan met beleidsmakers, en dat bracht interessante inzichten met zich mee. Met deze 9 markante quotes kijken we met veel plezier uit naar een smaakvol, en misschien wel pittig 2024.
“Schat voeding opnieuw naar waarde”
Hoe winnen we het vertrouwen van de consument? Michel Mersch, CEO van Nestlé, vindt dat we anders naar onze kwalitatieve en duurzame voeding moeten kijken en ze naar juiste waarde schatten.
Stop met onze producten te belasten met onnodige taksen en heffingen: liever de wortel dan de stok. Tegelijk moet de consument worden aangemoedigd om de gezondere keuze te maken.
“Zelfregulering werkt”
Onze sector lanceerde het Nutri-Pact, een initiatief waarmee voedingsbedrijven gezondere voedingskeuzes op de markt brengen. Om de consument positief te stimuleren in het maken van gezondere keuzes, zetten we via het Nutri-Pact ook in op nudging.
Iets wat onze staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Alexia Bertrand, die sterk gelooft in zelfregulering, alleen maar toejuicht. Verder reikt zij, in naam van de regering, de hand om de voedingsindustrie te ondersteunen met consumentencampagnes over voedingswaarden.
“Nood aan doelstellingen die richting geven”
Hoe ondersteunen we onze voedingsbedrijven, waaronder veel kmo's, met de groene transitie? Algemeen directeur Philippe Henroz van Brasserie d'Orval wijst op de tsunami aan wetgevingen, initiatieven en verplichtingen waarmee kmo's worden overspoeld.
Wat ze echt nodig hebben? Een kompas. Duidelijke doelstellingen die ondernemers de weg wijzen.
“We maken ons weerbaarder tegen crisissen”
Samen met partners en overheden ondersteunen we voedingsbedrijven richting de groene transitie. Natacha Zuinen, Directeur Duurzame Ontwikkeling bij Service public de Wallonie, vertelt hoe de Waalse regering kmo's hierin begeleidt.
Van begeleiding met duurzaamheidsverslagen tot projecten die inzetten op een lokale voedselproductie. Dit is slechts een greep uit het aanbod.
“Meer ondersteuning nodig om duaal leren verder uit te rollen”
Talenten aantrekken en behouden blijft één van de grootste uitdagingen voor voedingsbedrijven. Tiense Suiker richtte een leeratelier op om in te zetten op duaal leren.
Maar we kunnen nog meer bruggen bouwen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Om duaal leren nog verder uit te rollen, roept directeur Jan Ingels op voor meer steun vanuit de overheid.
“Onze bedrijven investeren in hun Food Heroes”
Hoe blijft werk ook werkbaar? Aan het woord: Henk Dejonckheere van Alimento, het vormings- en loopbaanfonds van de voedingsindustrie. Via het loopbaanfonds ondersteunen bedrijven hun Food Heroes doorheen de verschillende fases van hun carrière.
En dat loont: het aantal deelnames in opleidingen stijgt, net zoals het aantal collectieve arbeidsovereenkomsten rond werkbaar werk.
“Creëer een level playing field”
Inex produceert kwalitatieve producten met melk van lokale boeren binnen een straal van 100 km en zet in op export. Het bedrijf werkt aan een duurzame toeleveringsketen, maar daar hangt een prijskaartje aan vast.
Voorzitster Catherine Pycke houdt een pleidooi om België concurrentieel te houden tegenover onze buurlanden dankzij een level playing field.
“Stop met gold-plating”
Hoe blijven we vooroplopen in innovatie, bevorderen we eerlijke handelsrelaties en verduurzamen we de toeleveringsketen? Minister David Clarinval doet enkele concrete voorstellen om voedingsbedrijven concurrentieel te houden.
Stoppen met gold-plating* en dus het juiste kader creëren voor onze bedrijven, is één van zijn aanbevelingen.
“Meer belonen, minder straffen”
Ondernemen? Da’s vallen en opstaan. Onze premier Alexander De Croo doet een aantal aanbevelingen om ons land, en bij uitbreiding Europa, competitiever te maken.
Hij zet graag in op meer zelfregulering, wil de loonkosthandicap wegwerken en de toegang tot de arbeidsmarkt faciliteren. Een werk van lange adem, maar steeds in nauw overleg met de sector.
*Gold-plating wijst op het fenomeen waarbij een lidstaat verder gaat bij de omzetting van Europees recht dan de Europese regelgeving zelf vereist.