Ontwerp interprofessioneel akkoord: FEVIA zegt ja, maar…

31.01.2017

Op 11 januari bereikte de Groep van 10 een ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA). De meest in het oog springende maatregel, waarover u ongetwijfeld reeds in kranten las, gaat over de marge voor loonevolutie voor de komende 2 jaar. Het IPA voorziet dat de lonen in de privésector in 2017 en 2018 maximum 1,1% mogen stijgen bovenop de indexering. FEVIA kreeg van haar leden groen licht om dit ontwerp goed te keuren maar benadrukt dat de marge van 0 tot maximum 1,1% gaat en vraagt bovendien extra aandacht voor de kost en impact van de oplopende inflatie.

Interprofessioneel akkoord

Rekening houdend met de hervormde wet op het behoud van het concurrentievermogen stelde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven oorspronkelijk een maximale loonevolutie voor tussen de 0,9 en 1,2%. Na overleg binnen de Groep van 10 kwamen de sociale partners vervolgens een maximale loonnorm overeen met een marge tussen 0 en 1,1%. Deze loonnorm zal het kader vormen voor de sectorale onderhandelingen die de komende maanden in de verschillende paritaire comités zullen gevoerd worden. Dat de loonnorm een bindend karakter heeft is positief. Het is zeker een vooruitgang ten opzichte van de interprofessionele loonmarges uit het verleden, die een louter indicatief karakter hadden.

Dankzij de indexsprong, de taks-shift en de loonmatiging is de loonkostenhandicap van de Belgische voedingsindustrie de laatste jaren afgenomen. In 2014 bedroeg de loonkostenhandicap 21%, eind 2016 nog 17,4%. Deze daling heeft de concurrentiepositie van de Belgische voedingsbedrijven verbeterd. Toch is het meteen duidelijk dat bijkomende inspanningen noodzakelijk zijn om de historische handicap verder weg te werken. De hervormde wet van 1996 zal dit volgens FEVIA slechts in beperkte mate doen.

FEVIA ziet naast de maximale marge immers ook minder gunstige vooruitzichten: omwille van de oplopende inflatie en de automatische indexering zullen de lonen in de voedingssector nog bijkomend evolueren. De totale stijging van de loonkost kan zo oplopen tot meer dan  4%. Dat zou de inspanningen van de voorbije jaren om onze historische loonkostenhandicap af te bouwen ondergraven en de concurrentiepositie van onze voedingsbedrijven ten opzichte van buitenlandse collega’s verzwakken. Met dit effect in het achterhoofd roept FEVIA de regering dan ook op dringend werk te maken van de grondige hervorming van het indexmechanisme.