Zuivelcoöperatie Milcobel sluit als eerste Belgische onderneming aan bij startup Claire en gaat voortaan ook een deel CO2-uitstoot lokaal compenseren via Belgische duurzame landbouwprojecten. Claire staat voor ‘Clean air’ en gaat voor lokaal klimaatneutraal. De startup brengt bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren samen met partijen die CO2-uitstoot willen reduceren, vermijden of zelfs opslaan.
Recent lanceerde Milcobel de CO2-neutrale Brugge Kaas, een primeur op de Benelux kaasmarkt. Om dat te realiseren berekende Milcobel van “cradle to gate” de carbon footprint van haar kaas, bracht ze mogelijke CO2-reducties in kaart en compenseerde de resterende CO2-uitstoot. Die compensatie gebeurde initieel via een windmolenproject in het buitenland. Nu voegt Milcobel daar dus ook lokale projecten aan toe.
CO2-compensatie via lokale projecten
Nils van Dam, CEO van Milcobel, licht het als volgt toe: “Tijdens ons traject van CO2-neutrale Brugge Kaas onderzochten we reeds de mogelijkheden om een deel van de CO2 via lokale projecten te compenseren. De reden is duidelijk: lokale compensatie heeft een hogere maatschappelijke waarde voor onze coöperatie, omdat onze leden ook een extra vergoeding kunnen ontvangen voor hun inspanningen. Tot recent waren er geen lokale aanbieders van CO2-compensatieprojecten met die lokale meerwaarde, die het bovendien ook aantrekkelijk maken voor onze boeren.”
Carbon credits
“Intussen ontwikkelde de jonge startup Claire een heel interessant model rond lokale carbon credits”, gaat Nils verder. “Het is simpel, transparant en voor ons het belangrijkste: onze melkveehouders kunnen zelf ook maatregelen nemen rond CO2-reductie en ontvangen hiervoor een extra vergoeding.”
Een recente studie van de KU Leuven toonde aan dat de Vlaamse melkveehouders de voorbije 20 jaar een CO2-reductie van 30% per liter melk realiseerden. Bijkomend kunnen melkveehouders via carbon farming 5% CO2 extra per liter melk in de bodem opslaan. Concrete maatregelen die melkveehouders kunnen nemen zijn bijvoorbeeld gebruik van groenbedekkers, gebruik van grasklaver of luzerne, het inbrengen van compost of stalmest en het aanplanten van houtkanten.
Clean air met Claire
Nils van Dam: “We geloven heel sterk in het concept van een lokale CO2 marktplaats, waar Belgische bedrijven hun CO2-uitstoot kunnen compenseren via duurzaamheidsinitiatieven bij lokale landbouwers. Daarom willen we Claire ook steunen. Op die manier zetten we hier een ecosysteem op en wordt de cirkel gesloten. Carbon farming kan voor lokale landbouwers/melkveehouders voor een stukje een alternatief verdienmodel zijn. Zij krijgen een compensatie voor hun duurzaamheidsinspanningen. Daarnaast kunnen lokale bedrijven die versneld richting CO2-neutraliteit willen evolueren, dit dankzij een lokaal project doen. Zo verduurzamen we samen.”