Limar versnelt groene transitie: nieuwe, hoogtechnologische chocoladefabriek is de grootste van de Kempen
02.07.2025 Food.be Snack

Limar versnelt groene transitie: nieuwe, hoogtechnologische chocoladefabriek is de grootste van de Kempen

In Turnhout opent pralineproducent Limar met trots de grootste chocoladefabriek van de Kempen. Met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter, en ruimte voor uitbreiding tot 15.000 m², zet het familiebedrijf een belangrijke stap richting duurzame groei. De nieuwe vestiging is dubbel zo groot en combineert schaalvergroting met energie-efficiëntie én zorgt voor extra werkgelegenheid in de regio.

Limar versnelt groene transitie: nieuwe, hoogtechnologische chocoladefabriek is de grootste van de Kempen

Investeren in technologie én duurzaamheid

De nieuwe productiesite zet sterk in op energie-efficiëntie en circulariteit. De fabriek draait volledig zonder gas en maakt gebruik van een CO₂-koelinstallatie die restwarmte recupereert om het gebouw en de chocoladetanks te verwarmen. Zonnepanelen leveren een groot deel van de stroomvoorziening: een batterij van één megawatt komt daar binnenkort bij. Opvallend: ondanks de verdubbeling van het gebouw en een extra productielijn, daalde het energieverbruik.

De fabriek is verdeeld over twee verdiepen, met bovenaan de productieafdeling en onderaan de inpakzone. De uitbreiding beantwoordt aan de groeiende vraag van de private labelmarkt, waaraan Limar exclusief levert in meer dan 40 landen. “De kwaliteit van huismerken stijgt, en wij groeien daarin mee”, zegt zaakvoerder Niels Geuens, die samen met zijn broer Geert-Jan het bedrijf leidt.

“Investeren in duurzaamheid is niet de goedkoopste keuze, maar wel de juiste”, aldus Geuens. “De retail vraagt ernaar, en we willen voorbereid zijn op de toekomst.”

Limar blijft bewust in de regio verankerd. “We zijn van de Kempen en we blijven in de Kempen”, klinkt het. De keuze om hier te blijven, is ook een keuze voor het team. Vandaag telt Limar zo'n 80 vaste medewerkers, aangevuld met tijdelijke krachten in piekperiodes. Met de uitbreiding wil het bedrijf dat aantal verder laten groeien.

Verankerd in de Kempen, met blik op de wereld

Limar blijft bewust in de regio verankerd. “We zijn van de Kempen en we blijven in de Kempen”, klinkt het. De keuze om hier te blijven, is ook een keuze voor het team. Vandaag telt Limar zo'n 80 vaste medewerkers, aangevuld met tijdelijke krachten in piekperiodes. Met de uitbreiding wil het bedrijf dat aantal verder laten groeien.

Voor de nieuwe generatie werknemers biedt Limar een werkomgeving waar moderne productie, familiale cultuur en duurzaamheid hand in hand gaan. “Zonder onze mensen stonden we hier niet”, zegt Geuens. “Het is hun kennis en betrokkenheid die deze groei mogelijk maken.”